Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министарка правде Снежана Маловић и државни секретар Слободан Хомен у просторијама Друштва судија Србије одржали састанак са председништвом Управног одбора Друштва судија Србије - 12.12.2008. године

12.12.2008.

На позив Друштва судија Србије, министар правде Републике Србије Снежана Маловић и државни секретар Слободан Хомен и чланови Председништва Управног одбора Друштва судија Србије разменили су мишљења о реформи правосуђа и предлозима закона о правосуђу, посебно  одредбама о општем избору тзв. општем реизбору свих судија и начину избора судија у први сазив Високог савета судства. Констатовано је да у погледу ова два питања Министарство правде и Друштво судија имају супротне ставове, а да су предложени закони у својим основним одредбама у начелу добри.

Без обзира на изражено неслагање око ова два питања, закључено је и да је за неопходну реформа српског правосудног система изузетно важно да постоји блиска и отворена сарадња између правосудних органа, Министарства правде и струковних удружења. Договорен је заједнички рад на изради будућих подзаконских аката који нису везани за општи избор тзв. општи реизбор свих судија, а пре свега будућeг судског пословника.

У погледу израде мерила и критеријума за избор и напредовање судија, договорено је да им се приступи након одлуке Уставног суда у поступку који ће Друштво судија иницирати уколико закони буду усвојени са одредбама о општем избору тзв. општем реизбору свих судија.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ