Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министарка правде Снежана Маловић и министар правде БиХ Бариша Чолак потписали уговоре о о међусобном извршењу судских одлука у кривичним стварима и правној помоћи у грађанским и кривичним стварима - 26. фебруар 2010. године

1.03.2010.

Министри правде Србије и Босне и Херцеговине, Снежана Маловић и Бариша Чолак, потписали су данас, 26. фбруара 2010. године Уговор о изменама и допунама Уговора о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима и Уговор о изменама и допунама Уговора о извршењу судских одлука у кривичним стварима. Поптисивању уговора присуствовали су и помоћник министра правде Србије Војкан Симић, помоћник министра правде Босне и Херцеговине Никола Сладоје и секретар министарства правде Босне и Херцеговине Јусуф Халилагић.

Уговором о међусобном извршењу судских одлука у кривичним стварима биће омогућено да се, према правноснажно осуђеним особама у једној држави, казна затвора изврши у држави чији су држављани или имају њено пребивалиште и то без сагласности окривљеног, како је раније било предвиђено, рекла је министарка Маловић после потписивања уговора. Министарка Маловић ије објаснила да ће потписаним документима, који одмах ступају на снагу, бити онемогућено да осуђена лица, скривањем у држави чији су држављани или у њој имају пребивалиште, избегну извршење казне, што се до сада у пракси догађало."Сарадња земаља у региону од кључног је значаја за успешну борбу против организованог криминала који је умрежен и делује глобално, па је од изузетне важности да институције гоњења добро сарађују у свим државама", истакла је министарка правде после потписивања уговора у Влади Србије. Маловићева је нагласила да Србија жели добре односе са БиХ, јер, поред осталог, "имамо и много заједничких економских тема, а и обе земље желе чланство у Европску унију".

Изражавајући задовољство потисивањем уговора, министар правде БиХ Бариша Чолак оценио је да ће документи допринети побољшању сарадње правосудних органа две државе и и имати позитиван утицај на укупне међусобне односе. „Посебно је важно што више неће бити могућности избегавања казне, јер више није потебна сагласност осуђеног за издржавање казне у другој држави“, рекао је Чолак и нагласио да ће данашњи уговори значајно допринети стабилизацији прилика у региону.

Излагање министарке правде можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ