Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министарка правде Србије боравила у дводневној радној посети Италији - 27.03.2009. године.

27.03.2009.

Министарка правде Снежана Маловић боравила је у дводневној посети Италији и том приликом сусрела се у среду 25. марта 2009. године у Риму са министром правде Италије Ангелином Алфаном и главним тужиоцем за борбу против мафије у Италији Пјером Грасом на којем је разговарала о реформи правосуђа у Србији и примени Закона о заплени имовине стечене кривичним делом. Министарка Маловић имала је одвојени састанак у Палерму 24. марта 2009. године са главним тужиоцем Палерма Луиђијем Крочеом и главним тужиоцем Окружне дирекције за борбу против мафије Франческом Месинеом. Тема заказаних састанка било је искуство и подршка Италије у примени Закона о заплени имовине стечене кривичним делима, финансијски ефекти ове заплене и организација Дирекције која располаже заплењеном имовином.

Министарка правде Србије Снежана Маловић разговарала је у Риму са министром правде Италије Ангелином Алфаном који је обећао пуну подршку Србији у реформи правосуђа, борби против организованог криминала и либерализацији визног режима.

"Министар правде Италије Ангелино Алфано казао је да ће у сваком погледу, политички и легислативно, подржати Србију у настојању да се обрачуна са организованим криминалом и изврши комплексну реформу правосуђа", казала је Снежана Маловић након састанка.

Посебна тема разговора са Алфаном и касније са главним тужиоцем за борбу против мафије у Италији Пјетром Грасом била је примена Закона о одузимању имовине стечене кривичним делом, у чему Италија има изузетно искуство.

"Када министар правде Италије каже да подржава Србију и мене као њеног министра онда сматрам да је наша посета на најбољи начин испунила сврху", додала је Маловићева. Како је навела, она је Алфану пренела да Србија улаже напоре да оконча сарадњу са Хашким трибуналом и замолила га за помоћ у превазилажењу свих проблема који буду перципирани у европским
форумима када је реч о визној либерализацији.

"Министар Алфано је казао да Италија Србију сматра савезницом на путу реформи, али и шире у политичком смислу. Он је нагласио да ће се блискост наше две земље наставити кроз нову фазу сарадње, пре свега,кроз заједничку борбу против мафије и организованог криминала на европском континенту", навела је Маловићева. Министри правде Србије и Италије договорили су брзу узвратну посету Београду током које ће бити потписан споразум о сарадњи. "Биће то један од најнапреднијих споразум о сарадњи на пољу борбе против организованог криминала", казала је Снежана Маловић.

Она је дан раније у Палерму разговарала с представницима тужилаштва тог италијанског града о њиховом искуству у борби против криминала и заплени имовине стечене криминалом. Округ Палермо је за две године запленио имовину стеццену криминалом вредну 2,5 милијарди евра.
Министарка правде Србије је навела да финансијски експерти Тужилаштва у Палерму процењују да би Србија могла да заплени значајна средства у првој години примене закона, с обзиром на стопу економског развоја и стопу криминалитета.

Она је 24. марта разговарала са главним тужиоцем Окружне дирекције за борбу против мафије Франческом Месинеом и главним тужиоцем Палерма Луиђијем Крочеом.
Они су на састанку упознали министарку са детаљима финансијске истраге у Италији као и ефектима примене Закона. Маловићева је истакла да је Србија одлучна у борби против криминала и да је почела примена закона о заплени имовине стечене кривичним делом.
Она је том приликом обишла место Корлеоне на Сицилији и посетила кућу једног од осуђених вођа мафије Савлватореа Рина која је одузета и данас је у њој смештено седиште финансијске полиције.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ