Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министри правде Србије и Републике Српске потписали протокол о сарадњи - 07. 04. 2009. године.

7.04.2009.

Министарка правде Републике Србије Снежана Маловић састала се 7. априла 2009. године у Бањалуци са председником Републике Српске Рајком Кузмановићем и министром правде Џарардом Селманом, са којим је потписала протокол о сарадњи.

Протокол ће омогућити Србији и Републици Српској да прошире сарадњу, поготово на подручју међусобног деловања и усклађивању прописа са међународним стандардима, као и ефикаснију борбу против организованог криминала.
Маловићева је казала да ће потписивање протокола омогућити Србији да Републици Српској и Босни и Херцеговини олакша испуњавање услова за придруживање Европској унији.
Министарка правде Србије је изјавила да је у Србији почела реформа правосуђа додајући да Србија и Република Српска и БиХ имају искуство које може помоћи Србији «у орјентацији и избору правог начина деловања у тим процесима». 

Она је још казала да је потребна хармонизација прописа с циљем успешније борбе против организованог криминала на овим просторима како би починиоци кривичних дела дошли под удар закона ма где се нашли.
Министар правде Републике Срспке Џерард Селман рекао је да је потписаним протоколом предвиђено и међусобно пружање правне помоћи, сарадња у области извршења кривичних и прекршајних санкција, као и оспособљавање кадрова који раде у правосудним институцијама.
Селман је рекао да сматра да ће потписивање протокола поспешити и остале активности да БиХ, уз стручну помоћ Србије, испуни услове за придруживање Европској унији.
Министарка правде Србије Снежана Маловић сусрела се и са председником Републике Српске Рајком Кузмановићем и они су се сагласили да сарадњу између Србије и Републике Срспке треба унапредити у областима инфраструктурних пројеката, енергетике, просвете, здравства и школства.
«Европске интеграције подразумевају конкретну сарадњу у региону, али сматрам да то не треба да радимо искључиво због Европе већ због нас самих» оценила је Маловић после састанка са председником Републике Српске Рајком Кузмановићем.
Председник РС Рајко Кузмановић казао је да Србију и РС очекује усклађивање правних прописа с европским правом, што је обиман посао.
Према његовим речима, боља организација правосуђа неоходна је како би могло да се одоли свим излазовима савременог друштва и да је неоходно радити на борби против корупције, криминала и тероризма.
Министарка правде Србије и председник Републике Срспке су разговарали и о завршетку новог моста на Сави код Раче, као и и изградњи моста на Дрини који би, код Братунца, повезао Србију са Републиком Српском. Такође, разматрано је и што брже конституисање заједничког електропривредног предузећа, које би градило хидроцентрале на Дрини.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ