Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Нова седница Скупштине Србије почела расправом о правосудним законима - 26-27. октобар 2009. године

27.10.2009.

Министарка правде Снежана Маловић  је на почетку нове редовне седнице Скупштине Србије, која је одржана 26. октобра 2009, истакла да усвајање сета предложених правосудних закона треба да заокружи нормативни оквир за почетак рада нове правосудне мреже, од јануара 2010. године. На почетку начелне расправе, министарка Маловић је навела да предложени Закон о правосудној академији уређује обуку у правосуђу у циљу стварања модерног, непристрасног и ефикасног правосуђа и увођења мерљивих критеријума за напредовање.

По овом закону, Правосудна академија ће бити институција надлежна за обуку у правосуђу и циљ је да обезбеди професионалност, независност и непристрасност у обављању судилачке и тужилачке функције,истакла је министарка. Уједно,овај  закон треба да допринесе развоју стручног знања и правне културе и да омогућхи ефикасније вођење судских поступака, уз поштовање права грађана на правично суђење у разумном року, навела је она. Министарка је подсетила  да у Србији  већ постоји Правосудни центар за обуку и стручно усавршавање, а да је Националном стратегијом предвиђена трансфромација овог центра у Правосудну академију. Маловић је навела да ће предожене измене и допуне закона о судијама и о тужиоцима  омоућити да и они буду чланови Управног одбора Правосудне академије.

Како је навела, измене и допуне Закона о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратни злочин неопходне су ради усклађивања са новом мрежом судова и тужилаштава.Новим решењима прописани су посебни услови за рад судова посебне надлежности, примена споразума о признању кривице,  као и института сведока сарадника и у поступку  за ратне злочине, урачунавање времена проведеног у притовору пред Међународним кривиццним судом, као и могућност да се у току главног претереса води видео запис. Министарка Маловић је навела да су измене Закона о организацији и надлежности државних органа у борби против високо технолошког криминала предложене и неопходне због усклађивања са новом правосудном мрежом. Новим решењима прецизирана је и проширена примена закона и на кривична дела у привреди учињена уз употребу високе технологије. Министарка правде је, приликом обраћања посланицимна, истакла да  измене Закона о уређењу и организацији судова прецизирају надлежности виших судова када је реч о кривичним делима као што су обљуба над немоћнм особом, отмица, трговина малолетницима ради усвајања, примање мита, као и кршња појединих одредби Закона о јавном информисању.

Говор министраке правде можете преузети овде

У наставку заседања Скупштине Србије, 27. октобра 2009. године, образлажући Предлог закона о тајности података, министарка Маловић је навела да ће овим законом на једном месту бити прописани критеријуми на основу којих ће се домаћи и страни подаци, од интереса за Србију, одредити као тајна. На почетку начелне расправе, министарка је истакла да је неопходно дефинисати круг овлашћених лица за одређивање тајности података и да се на једнообразан начин пропишу правила за одређивање степена тајности, као и да се прецизно утврде рокови и услови престанка тајности података. Према њеним речима, предлог закона одредјује четири степена  тајности података и то: државна тајна, строго поверљиво, поверљиво и  интерно.  Министарка Маловић је навела да су предложеним решењима предвиђени рокови по чијем истеку подаци престају да буду тајна, наводећи да су ти рокови одређени према степену тајности података и крећу се од две године па до 30 година за степен тајности као што је то државна тајна.

Говор министарке правде можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ