Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Одузимање имовине најјаче средство у борби против криминала 7. јул 2010.

7.07.2010.

 Учесници конференције "Одузимање имовинске користи стечене кривичним делом" истакли су да је држава Србија одлчцна да стане на пут организованом криминалу указујући да је заплена имовине најјаче средство у тој борби.
Они су поручили да ће борба против организованог криминала и корупције бити интензивирана кроз јачање капацитета јединице за финансијске истраге и Дирекције за управљање одузетом имовином.
Министарка правде Снежана Маловић изјавила је да вредност заплењене имовине проистекле из кривичних дела износи око 150 милиона евра, као и да држава остварује и месечни приход у износу од 15.000 евра издавањем у закуп привремено одузете имовине правним и физичким лицима.
Она је напоменула да је само од продаје покретних ствари одузетих од вође нарко клана Дарка Шарића на јавној лицитацији до сада прикупљено осам милона динара.
Министарство правде ће у наредном периоду остати посвећено борби против организованог криминала и корупције уз даље унапређење законодавног оквира и доношење подзаконских аката, трансфер знања и искуства, навела је Маловић.
Одузета имовина биће, према њеним речима, као и у више наврата до сада, уступљена не само институцијама које се боре против организованог криминала и корупције, већ и за помоћ социјално угроженим категоријама становништва.
Министар унутрашњих послова Ивица Дачић казао је да је јединица за финансијску истрагу за годину дана обавила 35 истрага над 323 лица, осумњичена и оптужена за кривична дела која су на удару закона о одузимању имовине.
Према његовим речима, под истрагом су биле 434 куће, станови, пословни простори и други објекти, затим 345 аутомобила, мотора и теретних возила, као и више од девет милиона евра и 20 милиона динара.
Предочавајући тешкоће са којима се та јединица сусреће приликом прикупљања доказа да је одређена имовина проистекла из кривичног дела, он је напоменуо да је углавном реч о средствима која су скривена.
Дачић је најавио да ће се у будућности остваривати још бољи резултати јер ће се средства добијена од одузете имовине користити за побољшање капацитета свих државних органа који се баве тим проблемом.
Председница Врховоног касационог суда Ната Месаровић оценила је да је доношењем Закона о одузимању имовине стечене кривичним делом држава показала одлучност да стане на пут организованом криминалу и покаже да се вршење кривичних дела не исплати.
Без одузимања имовине борба против криминала би била непотпуна јер је основни мотив окривљених да се баве криминалом стицање профита, указала је Месаровић и додала да ће овај тренд позитивно утицати и на нове извршиоце кривичних дела, јер за њих како је навела "неће остати ништа".
Републички тужилац Загорка Доловац истакла је принцип да нико не може имати користи од вршења кривичних дела, иако вође криминалних група који се нађу у затвору увек замењује неко други.
Одузимање имовине је, према њеним речима, неопходан ударац у саму сусстину организованог криминала, а то је профит.
Доловац је поручила да ће бескомпромисна борба против организованог криминала бити настављена уз помоћ најјачег средства - Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.
Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да Тужилаштво има намеру да Закон о одузимању имовине стечене криминалом примени и у два случаја окривљених за ратне злочине.
Он је рекао да је током истраживања бројних случајева ратних злочина дошао до закључка да је пљачка била један од главних покретача за њихово извршење, а лажни патриотизам само "димна завеса" која је, како је рекао, заклањала суштину.
"Када рат престане, профитери и пљачкаши инвестирају свој крвави новац стечен отимачином и пљачком, купују некад угледна преузећа која су у највећем броју случајева пропала", навео је Вукчевић и напоменуо да се показало да се такав капитал врло брзо прелива у зону организованог криминала.
Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер изјавио је да је Србија направила значајан корак према ЕУ, али да мора и даље да напредује у домену владавине права којом би се обезбедила сигурност грађана, неометан приступ правди и заштита од организованог криминала.
Он је истакао занчај примене Закона о одузимању имовине указавши на психолошке и економске аспекте који он производи код окривљених.
"Сваки криминалац високог ранга жели не само приходе него и поштовање у друштву за себе и своју породицу", указао је Дежер и објаснио да ефикасна примена тог Закона стаје на пут тим могућностима.

Излагање министарке правде можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ