Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Округли сто о Посебном протоколу о поступању правосудних органа у заштити деце од злостављања и занемаривања - 8. април 2009. године.

8.04.2009.

Министарство правде и Правосудни центар, уз подршку Канцеларије УНИЦЕФ-а у  Београду и Центра за права детета, организовали су 8. априла 2009. године округли сто о Посебном протоклу о поступању правосудних органа у заштити деце од злостављања и занемаривања.

Скуп су отвориле Снежана Маловић, министарка правде Републике Србије, Јудита Рајхенберг директорка УНИЦЕФ-а за Србију и Хрватску и Недан Вујић, директор Правосудног центра Републике Србије.

Министарка правде Снежана Маловић рекла је да је Влада Србије усвојила Општи протокол за заштиту деце од злостављања и занемаривања и да ће ускоро бити потписан и усвојен и посебан документ који ће бити допуна законима у тој области.

Министарка је истакла да се доношењем посебног протокола посвецхује посебн пажња томе да деца мају што мање трауматично искуство када приступају суду", И додала да ће тим документом бити дефинисани детаљи о поступању према деци у судници. Према њеним речима, Протокол ће допринети и ефикаснијим поступању пред судовима у процесима у којима су жртве деца, као и спречавању застаре тих случајева, а поновила је да ће парламенту у мају или јуну бити предложене измене Законика о кривичном поступку које
предвиђају повћање казни.

Директорја Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Јудита Рајхенберг рекла је да статистички подаци  Републичког завод за статистику прикупља од 2007. године потврђују да у Србији постоји прилично велики број жртава деце насиља и разлог су за забринутост. Она је навела да та статистика, иако непотпуна јер обухвата само случајеве правоснажно изречених казни за насиље над децом, указује на случајеве сексуалне експлоатације, трговине, као и телесног повређивања деце. Она је истакла да велики број случајева насиља у породици и специјалним институцијама за децу остаје непријављен, а више од 70 одсто деце у Србијикажњава се насилним методама. Такође, она је напоменула да је усвајање Протокола важно јер он на систематичан начин упозорава на значај поштовања законских одредби о заштити дечијих права, односно хитност поступака, заштиту приватности и спречавање додатне виктимизације, као и адекватно учешће у судском поступању.

Нацрт Посебног протокола о поступању правосудних органа и заштити деце од злостављања и занемаривања који је сачинила Радна група Министарства правде представљен је учесницима октуглом стола која су изнели своје коментаре и сугестије, што ће допринети квалитету завршне верзије Протокола.

Уводну реч министарке правде Снежане Маловић можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ