Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Писмо госпође Верице Бараћ, председнице Савета за борбу против корупције упућено Министарству правде - 08.12.2008. године

8.12.2008.

Поштована,

Савет за борбу против корупције предлаже Влади да посебну пажњу посвети стварању услова за борбу против корупције. У примерима које наводимо, који се дешавају у овом тренутку, очигледно је да ти услови нису обезбеђени.

1. Носиоци највиших правосудних функција и Друштво Судија Србије су изнели озбиљне примедбе на законе о судијама и указали на кршење процедуре предвиђене за доношење закона.

Савет за борбу против корупције предлаже Влади да законе повуче из скупштинске процедуре и обезбеди да се у поновном поступку доследно поштују правила за доношење закона. Чињенице да није спроведена јавна расправа и нису прибављена неопходна мишљења, као и други пропусти, указују да је повлачење закона из процедуре најбоље решење. Ради се о најважнијем, и најтежем делу реформи које треба спровести, са најдалекосежнијим последицама. Пропуштено време се сада не може надокнадити скраћеним поступцима; напротив, кршење правила у поступку доношења закона доводи до мањкавих решења, а једна од последица ће бити даљи поступак времена. Правосуђе, као посебна и независна грана власти је неопходни учесник реформског процеса, веома заинтересован за квалитетна и рационална решења. Поступак у коме се прибегава наметању решења може довести до губитка поверења који би такве процесе учинио неуспешним.

Доношење добрих закона је најтежи правни посао, али је за њихово спровођење потребно и поверење оних који треба да их спроводе. За спровођење реформи које су нужне за борбу против корупције и успостављање добре владавине потребна је снага ауторитета институција, а која може бити једнака само квалитету тог ауторитета.

2. Влада већ дуго повремена хапшења организованих група, осумњичених за кривична дела корупције, у јавности представља као своју одлучну решеност за борбу против корупције.

Један од услова који ће борбу против корупције учинити успешном је заштита грађана који помажу у откривању таквих случајева. Губитак запослења и други облици одмазде према бившем раднику на наплати путарине, који је открио "друмску мафију", као и остали случајеви страдања грађана који помажу у откривању корупције ствара утисак да држава није спремна да ове грађане заштити. Тиме се губи најважнији савезник у борби против корупције, а то је грађанин који жели борбу против корупције и који се са поверењем обраћа државним органима. Губитак тог поверења, овај процес чини немогућим.

3. Претње којима су стално изложени новинари, о чему медији често извештавају, а на које нема адекватаних одговора надлежних државних институција, враћају осећање страха и слутњи да се лоши догађаји могу поновити. Сви досадашњи напади на новинаре, укључујући и убиства, су остали неразјашњени, што говори о одређеним заједничким елементима за све те догађаје. Због тога су претње још озбиљније и не смеју остати без одговора. Сигурност новинара и слобода и отвореност медија је темељ институције јавности без којих су демократски процеси немогући. Најважније оруђе у борби против корупције је слободан приступ информацијама и њихов несметан проток, што је могуће ако је обезбеђена сигурности и слобода свих оних који у том процесу учествују.

Спремност Владе да доследно примењује прописане процедуре, да отвори сва ова питања, да уважи и другачија мишљења, да постави питање одговорности својих институција за неквалитетно урађен посао, представљала би ваљан доказ да постоји воља да се ова питања решавају и да се у такве намере може имати поверење.

ПРЕДСЕДНИК
Верица Бараћ

 

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ