Српски ћирилица Srpski latinica English

 

ПОДРШКА РЕФОРМИ ПРАВОСУЂА

13.02.2013.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић у Бриселу се састао са комесарком за правосуђе Европске комисије Вивијан Редвик, како би је упознао са досадашњим резултатима рада Министарства правде и државне управе, као и о плановима за наредни период.

Министар је рекао да је састанак, одржан у уторак, био одлична прилика да се госпођа Рединг детаљније упозна са радом на Нациналној стратегији за реформу правосуђа за наредних пет година, која ће ускоро бити завршена. „Имали смо прилику да будемо добро саслушани и исказана нам је велика подршка за реформски правац, који је од кључне важности за Србију као државу, али и за европски пут Србије“, нагласио је Селаковић.

Он је истакао да је на настанку посебна пажња обраћена на активности министарства у наредна два месеца, а то су пре свега усвајање сета правосудних закона, а након тога и њихово спровођење како би се проширила мрежа основних судова. „Оно што сада следи јесте проширење судске мреже, као и боље дефинисање дисциплинске одговорности носилаца правосудне функције, боље функционисање дисциплинске комисије, као и улоге дисциплинског тужиоца“, истакао је Селаковић.

„Од Србије се конкретно тражи да деполитизује своје правосуђе, да од њега направи много ефикаснији, независнији и одговорнији систем, односно грану власти која ће државу и грађане штити од сваке врсте самовоље и штитити права истих тих грађана“, рекао је министар Селаковић. Он је додао да владавина права у Србији тренутно није на задовољавајућем нивоу и да су све мере које предузима Министарство правде и државне упаве, управо усмерене на мењање такве ситуације у српском правосуђу.

На крају састанка, министар Селаковић је оценио да то што се реформа правосуђа у Србији, као један од главних државних послова, поклапа са европским интеграцијама, свакако за Србију представља позитивну околност, а не оптерећење.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ