Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Помоћ правно невидљивим особама

22.03.2012.

Београд, 20. март 2012. - Министарство правде Србије припремило је измене Закона о ванпарничном поступку и радну верзију закона о бесплатној правној помоћи који ће после усвајања свим грађанима Србије омогућити једнак приступ правди, поручила је данас министарка правде Снежана Маловић, која је учестовала на скупу о положају правно невидљивих лица у Дому Народне скупштине Србије.

Према њеним речима, изменама Закона о ванпарничном поступку биће решен проблем правно невидљивих лица, односно особа која нису уписана у матичне књиге рођених и немају лична документа, утврђивањем правила поступка за састављање исправе о чињеници рођења која ће бити правни основ за упис у матичну књигу рођених.

Маловић је напоменула да је ова Влада доказала да се залаже за европску снажну Србију и зато је апсолутно неприхватљиво да више хиљада грађана буде изопштено из друштва. Она је указала да те особе нису уписани у матичне књиге и да немају правни субјективитет. Министарка је нагласила да Србија тежи изградњи друштва у ком су сви грађани равноправни у остваривању свих права и обавеза.

- Због тог нам је посебно важна ромска популација која је најсиромашнија и најмаргинализована друштвена група не само у Србији, већ и у другим европским земљама, а код које је проблем “правне невидљивости“ најизраженији – навела је Маловић. Она је подсетила да је доступност правди, право на правично суђење и једнакост грађана пред законом био циљ свеобухватне реформе правосуђа.

Заштитник грађана Саша Јанковић упозорио је да око 30.000 грађана Србије нема могућност да добије лична документа, због чега су ускраћени за низ права. Јанковић је нагласио да су то „људи, жене и деца који могу да постану жртве трговине људима, сутра могу да пређу са оне стране закона и сасвим сигурно неће моћи да се запосле". Он је додао и да они неће моћи ни да гласају, што политичари у предизборној кампањи не би требало да забораве.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић је, цитирајући Конвенцију УН о правима детета, нагласила да су чињеница рођења и давање имена основа личног идентитета и да морају да буду признати сваком новорођенчету у Србији. Она је подржала најављене промене Закона о ванпарничном поступку, којим ће се ова материја, како је рекла, поједноставити.

- Не сумњам да ће наредни сазив Скупштине промену овог Закона третирати као једну од приоритетних - рекла је Дејановић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер поручио да овај проблем не треба да чека завршетак избора, већ да се на дневни ред Скупштине стави што пре. Он је додао да сви имају право да буду третуирани као пуноправни чланови друштва који могу да остварују сва своја права.

Министар за људска и мањинска права, држвану управу и локалну самоуправу Милан Марковић казао је да из буџета издвојено четири милиона динара за пилот пројекат чији је циљ идентификација и пружање бесплатне правне помоћи за све који имају проблем са добијањем докумената.

Он је навео да је Законом о матичним књигама из 2009. поједностављена процедура уписа у матичну књигу, а да је сваки поступак решавања проблема "правно невидљивих" ослобођен плаћања било какве административне таксе.

Министар полиције Ивице Дачића, рекао је да МУП Србије ради на остваривању права на лична документа, али и на томе да се документа која су неопходна за издавање личних карата прибављају по службеној дужности.  

- Грађани могу подносити захтеве за личне карте по месту боравишта, чиме се не излажу трошковима одласка у полицијске станице које су за њих надлежне, а измештене су – нагласио је министар полиције.
 
Високи комесар за људска права Савета Европе Томас Хамарберг истакао је да у решавању проблема "правно невидљивих" лица велику помоћ може да пружи Парламент и оценио да је неопходно што пре олакшати бирократску процедуру и омогућити "правно невидљивим" особама да добију основна идентификациона документа.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ