Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Посета директора Управе и заменика заштитника грађана Окружном затвору у Београду и Специјалној затворској болници поводом међународног дана људских права

10.12.2012.

БЕОГРАД, 10. децембра (Тањуг) - Директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Стевовић и заменик Заштитника градјана Милош Јановић апеловали су данас на државу и друштво у целини да пруже подршку решавању проблема са којима се суочавају и лица лишена слободе и запослени у затвору.

Након обиласка Окружног затвора у Београду и Специјалне затворске болнице, Стевовић је у изјави за Тањуг рекао да је затечен у колико се лошем стању налазе поједини делови тих објеката, који нису реновирани и најавио да ће Управа предузети све да се услови у затвору поправе у мери у којој је то могуће с обзиром на околности у којима сви живимо.

Он је позвао све држвне органе и институције које се баве људским правима да пруже подршку за унапредјење услова у којима притвореници живе, а запослени, који су свакодневно изложени безбедносним ризицима, раде.

Поред тога запосленима је поручио да морају да поштују људска права притвореника и осудјеника јер "иако су погрешили и они су људи".

С друге стране према речима Стевовића, лица која раде у затвору стално су на првој линији фронта изложена перманетној опасности. "Они такодје деле исте услове у којима живе и лишени слобобе и њиховим проблемима такодје треба посветити посебну пажњу", навео је директор Управе.

Он је напоменуо да се притвореници са којима је данас разговарао не жале на услове живота, нити на третман службе за обезбедјење већ на предугачак боравак у притвору који им одредјује суд.

Приликом обиласка посебне јединице Окружног затвора познатије као "Хилтон" и "Хајат", четири притвореника у једној ћелији пожалила су се директору Управе и заменику заштитника градјана само на предугачке притворе.

"Ми смо овде годину, три а ...шест година чак. Притвор је одредио Виши суд у Београду, ово више није људски или нека нас осуди или нека нас пусти да се бранимо са слободе", рекао је један од притвреника.

Заменик заштитника градјана истакао је да "свако залагање за права лица лишених слободе јесте и залагање за права свих градјана", указајући да је тешко променити осудјеника на издржавању казне затвора, али да се бар може утицати да не буде гори кад се опет надје на слободи медју градјанима.

Јанковић је похвалио сарадњу са затворском управом Окружног затвора у Београду као и са Управом за извршење кривичних санкција истичући да обе институције акценат свог деловазња стављају на поштовање људских права, а не само на безбедност.

Он је најавио максимално залагање Заштитника градјана и подршку у даљем раду како би се унапредили не само услови за живот притвореника и осудјеника у том затвору већ и запослених у њему.

"Драго ми је што заједнички утврдјујемо шта су проблеми и како да се они превазидју . Неспорно је да не зависи све од вас и да је Управи и запосленима неопходна подршка државе и друштва", оценио је Јанковић.

Директор Управе и заменик заштитинка градјана у пратњи управника Окружног затвора Звонка Груловића, управника Специјалне болнице Дарка Фјодорова и других запослених обишли су затворске ћелије и болничке собе.

Све присутне посебно је потресло стање у ком се налази комплекс болничког дела где су смештена ментално оболела лица којима је уместо казне изречена мера психијатријског лечења.

Иако имају добро грејање, неки блокови који јос увек нису реновирани су у лошем стању, пода у собама скоро и да нема, малтер отпада са зидова...

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ