Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Посета министарке Снежане Маловић и државног секратара Слободна Хомена Бриселу – 31.03.2009. године

31.03.2009.

Министарка правде Снежена Маловић и државни секретар Слободан Хомен имали су у Бриселу састанке са генералним директором Генералног директора за правду и безбедност ЕК Џонатаном Фолом и Луиђијем Сореком, директором за спољне послове и проширење у Генералном директорату за правду и безбедност.

Министарка Маловић је представила напредак у процесу реформе правосуђа у Србији и досадашњу примену усвојених закона.  Такође, представници ЕК су упознати са чињеницом да је Скупштина Србије јуче изабрала први сазив Високог савета судстав и Државног већа тужилаштва, а разговарано је и о изради мерилиа и критеријума за избор судија и том приликом су челници ЕУ обавештени да је предлог мерила и критерујума достављен Венецијанској комисији СЕ.

Представници ЕУ су у разговорима са званичницима министарства инсистирали на поштовању законских рокова за избор нових судија и на важности примена препорука Венецијанске комисије, што је и став Министарства правде РС.

Заједнички је констатовано да је Министарство правде испунило све обавезе из свог делокруга које се односе на визну либерализацију, а званичници ЕУ су упознати са  чињеницом да је на седници одржаној 28. марта о.г  Влада РС усвојила и последењу стартегију дефинисану «мапом пута» и  да је тиме Република Србија испунила све своје обавезе дефинисане овим документом, а да ће од сада радити на развијању и примени Акционих планова јер су сповођење закона и стратегија подједнако важни за долазак на «белу шенгенску листу».

Званицници Министарства правде су истакли да је од свих земаља Западног Балкана Србија најдаље одмакла у процесу визне либерализације и да очекују, с обзиром да је Србија испунила обавезе, да ЕУ најкасније до краја године укине визе грађанима Србије.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ