Poseta ministarke Snežane Malović i državnog sekratara Slobodna Homena Briselu – 31.03.2009. godine

31.03.2009.

Ministarka pravde Snežena Malović i državni sekretar Slobodan Homen imali su u Briselu sastanke sa generalnim direktorom Generalnog direktora za pravdu i bezbednost EK Džonatanom Folom i Luiđijem Sorekom, direktorom za spoljne poslove i proširenje u Generalnom direktoratu za pravdu i bezbednost.

Ministarka Malović je predstavila napredak u procesu reforme pravosuđa u Srbiji i dosadašnju primenu usvojenih zakona.  Takođe, predstavnici EK su upoznati sa činjenicom da je Skupština Srbije juče izabrala prvi saziv Visokog saveta sudstav i Državnog veća tužilaštva, a razgovarano je i o izradi merilia i kriterijuma za izbor sudija i tom prilikom su čelnici EU obavešteni da je predlog merila i kriterujuma dostavljen Venecijanskoj komisiji SE.

Predstavnici EU su u razgovorima sa zvaničnicima ministarstva insistirali na poštovanju zakonskih rokova za izbor novih sudija i na važnosti primena preporuka Venecijanske komisije, što je i stav Ministarstva pravde RS.

Zajednički je konstatovano da je Ministarstvo pravde ispunilo sve obaveze iz svog delokruga koje se odnose na viznu liberalizaciju, a zvaničnici EU su upoznati sa  činjenicom da je na sednici održanoj 28. marta o.g  Vlada RS usvojila i posledenju startegiju definisanu «mapom puta» i  da je time Republika Srbija ispunila sve svoje obaveze definisane ovim dokumentom, a da će od sada raditi na razvijanju i primeni Akcionih planova jer su spovođenje zakona i strategija podjednako važni za dolazak na «belu šengensku listu».

Zvanicnici Ministarstva pravde su istakli da je od svih zemalja Zapadnog Balkana Srbija najdalje odmakla u procesu vizne liberalizacije i da očekuju, s obzirom da je Srbija ispunila obaveze, da EU najkasnije do kraja godine ukine vize građanima Srbije.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ