Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Представљени резултати примене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела - 17. јануар 2010. године

17.01.2010.

Министарка правде Снежана Маловић и тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић представили су данас, 17. јануара 2010. године, резултате примене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, који се примењује од 1. марта 2009. године. Од почетка примене овог закона у Србији је покренута 21 финансијска истрага против 208 људи. Укупна вредност заплењене имовине је више десетина милиона евра.

Заплењен је велики број аутомобила, међу којима су су неки и веома луксузни, као што су Порше, Ауди, БМW и др. Говорећи о аутомобилима који су приказани испред згарде Специјланог суда у Устаничкој улици, а који су одузети на основу Закона о одузимању имовине проистекле из кривичних дела, тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић је истакао да је вередност појединих од тих возила већа од 50.000 евра. “Та возила су по правилу одузета од особа које немају ни дана радног стажа, нити су се икада бавила легалним послом”, рекао је Радисављевић. Највећи део заплењене имовине одузет је од нарко дилера,а присутнима је приказан и видео снимак одузимања 550 000 евра трговцима наркотика. На основу изнетих података, Радисављевић је навео да  би се могло закључити да је нарко бизних веома заступљен на нашим просторима и доноси јако велик профит, да нарко групе делују на међународном подручју, као и да њихови босови огранизују набављање и транспорт огромне количине дроге, пре свега намењене за Западну Европу. Радисављевић је рекао да се због тога интезивно сарађује са већином европских замаља и напомено да трговина дрогом угрожава Србију и кроз то што се "прљави новац" пласира у земљу користећи приватизацију, станоградњу и друге начине. Он је подсетио на акцију “Балкански ратник”, када је у сарадњи са српским органима у Уругвају и Аргентини заплењено више до две и по тоне кокаина, што је била једна од највећих заплена у свету у 2009. години.

Министарка правде Снежана Маловић је навела да један нарко дилер, који трује децу на улицама, за једно вече заради колико рудар, који изграђује Србију, заради за цео живот. “Мислим да постоји и политички и друштвени консензус да им кажемо-доста је било” истакла је министрака и најавила наставак оштре борбе против организованог криминала. “Немамо намеру да убирамо јефтине политичке поене на овај начин, већ да обезбедимао сигурност нашим грађанима. Нас не занимају хапшења да бисмо сликали судије или фудбалере који се хапсе, нама је потребна правда”, рекла је Маловићева .Она је најавила да ће одузета имовина стечена криминалом грађанима бити враћена отварањем вртића, школа и на друге начине.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ