Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Примена алтернативних санкција у Новом Саду - 7. април 2010. године

7.04.2010.

Министарка правде Снежана Маловић и градоначелник Новог Сада Игор Павличић потписали су данас, 7. априла 2010, Меморандум о сарадњи у извршењу алтернативних санкција између Министарства правде Републике Србије и Града Новог Сада. На овај начин омогућена је потпуна примену алтернативних санкција, регулисањем сарадње Повереничке службе  Управе за извршење кривичних санкција са јавним предузећима града Новог Сада, без чијег учешћа не би било могуће спровести казну рада у јавном интересу, и другим институцијама које ће учествовати у спровођењу условне осуде са заштитним надзором.

Министарка правде Снежана Маловић рекла је да је увођење система алтернативног санкционисања у постојећи кривични систем Републике Србије у складу са модерним европским трендовима у области казнене политике и потребом успостављања заједничких принципа о казненој политици међу државама чланицама Савета Европе. „Алтернативне санкције, су као део реформе система правосуђа у наше законодавство ушле још јануара 2006. године, али њихова примена није била могућа због недостатка читавог низа организационих и других услова, и управо због тога је јако важна сардања са локалним самоуправама“ истакла је Маловић. Градоначелник Новог Сада Игор Павличић нагласио је да су се потписивањем Меморандума о сарадњи стекли услови да алтернативне санкције не буду само мртво слово на папиру већ да почну да се спроводе у пракси. „Значај алтернативних санкција је и у томе што ће допринети премошћивању, јаза између два до сада кориштене опције – казне затвором и условног кажњавања које је подразумева слободу без било каквих обавеза враћања дуга друштву кроз рад у јавном интересу, односно без мера тзв. заштитног надзора који омогућава корективне мере и лечење починилаца „  истакао је градоначелник и додао да ће новосадска јавна комунална предузећа дати прилику таквим осуђеницима да кроз добровољан, али бесплатан рад врате свој дуг друштву и грађанима Новог Сада.

Министарка правде Снежана Маловић, председница Високог савете Судства Ната Месаровић и градоначелник Игор Павличић обишли су и нове просторије Прекршајног суда, Одељења Вишег прекршајног суда и Ванпарничног одељења Основног суда у Новом Саду. Том приликом Ната Месаровић нагласила је да реформа судства не значи само персоналне промене већ и побољшање и модернизацију услова рада правосудних органа што доказује пример Новог Сада. Министарство прваде Републике Србије и Град Нови Сад обезбедили су савремено опремљен простор од преко 2200 м2 који укључује 25 судница Прекршајног суда, 7 судница Ванпарничког одељења Основног суда, 12 судница Вишег прекршајног суда и бројне пратеће просторије.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ