Српски ћирилица Srpski latinica English

 

СРБИЈА СПРЕМНА ЗА СПОРАЗУМ СА МЕЂУНАРОДНИМ КРИВИЧНИМ СУДОМ

21.10.2010.

Министарка правде Снежана Маловић изјавила је да Србија има капацитете да преузме процесуирање осуђених пред сталним Међународним кривичним судом и да њено министарство разматра могућност потписивања Споразума о преузимању осуђених лица.

"То, практично, значи да Србија има капацитете и да је спремна да преузме осуђене пред Међународним кривичним судом како би изречену казну служили у нашој држави", рекла је Маловићева на скупу посвећеном Сталном међународном кривичном суду.

Министарка је казала да је Србија, као један од оснивача тог међународног суда, спремна да преузме све потребне кораке како би сарадња с том институцијом била што ефикаснија и јача.

Она је оценила да применом одговарајућих инструмената за гоњење и кажњавање учинилаца кривичних дела којима се озбиљно нарушава мир, могуће обезбедити стварање бољег друштва за нове генерације.

Говорећи о сарадњи са сталним Међународним кривичним судома, али и с Хашким трибуналом, тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да суочавање са злочинима из недавне прошлости није једноставан процес, али да не може бити заустављен када се једном отвори.

Према његовим речима, однос између националног и међународног аспекта процесуирања ратних злочина, а посебно поступак преношења одговорности за процесуирање с међународног на национални ниво, показао се кључним за нормализацију друштва.

"Када се Ратко Младић и Горан Хаџић буду нашли у Хагу, а на том државном задатку број један упорно радим, моја земља ће моћи да стане у ред држава које су учиниле велик напор да се кроз своје институције суоче са сопственом прошлошћу", рекао је Вукчевић.

Председница Високог савета судства Ната Месаровић рекла је да Србија чини све да усвоји праксу и нормативна правила Међународног кривичног суда.

Она је оценила да су судије Већа за ратне злочине "положиле испит" и да могу да преносе своја искуства и ван граница Србије.

"Учинићемо све, и кадровски и стручно, да се Србија кроз примену ових одредаба покаже као део Европе", рекла је Месаровићева.

Међународни кривични суд основан је Римским статутом, а Србија је једна од земаља оснивача. 
Дводневни међународни скуп посвећен је јачању сарадње с Међународним кривичним судом и ефикаснијој инплементацији Римског статута.

Након конференције, Снежана Маловић је разговарала с регистраром Међународног кривичног суда о могућностима да Србија с том међународном судском инстанцом убрзо закључи уговор о преузимању осуђених особа.
Закључивањем тог уговора Србија би била прва држава у региону која има такав споразум са Међународним кривичним судом.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ