SRBIJA SPREMNA ZA SPORAZUM SA MEĐUNARODNIM KRIVIČNIM SUDOM

21.10.2010.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da Srbija ima kapacitete da preuzme procesuiranje osuđenih pred stalnim Međunarodnim krivičnim sudom i da njeno ministarstvo razmatra mogućnost potpisivanja Sporazuma o preuzimanju osuđenih lica.

"To, praktično, znači da Srbija ima kapacitete i da je spremna da preuzme osuđene pred Međunarodnim krivičnim sudom kako bi izrečenu kaznu služili u našoj državi", rekla je Malovićeva na skupu posvećenom Stalnom međunarodnom krivičnom sudu.

Ministarka je kazala da je Srbija, kao jedan od osnivača tog međunarodnog suda, spremna da preuzme sve potrebne korake kako bi saradnja s tom institucijom bila što efikasnija i jača.

Ona je ocenila da primenom odgovarajućih instrumenata za gonjenje i kažnjavanje učinilaca krivičnih dela kojima se ozbiljno narušava mir, moguće obezbediti stvaranje boljeg društva za nove generacije.

Govoreći o saradnji sa stalnim Međunarodnim krivičnim sudoma, ali i s Haškim tribunalom, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da suočavanje sa zločinima iz nedavne prošlosti nije jednostavan proces, ali da ne može biti zaustavljen kada se jednom otvori.

Prema njegovim rečima, odnos između nacionalnog i međunarodnog aspekta procesuiranja ratnih zločina, a posebno postupak prenošenja odgovornosti za procesuiranje s međunarodnog na nacionalni nivo, pokazao se ključnim za normalizaciju društva.

"Kada se Ratko Mladić i Goran Hadžić budu našli u Hagu, a na tom državnom zadatku broj jedan uporno radim, moja zemlja će moći da stane u red država koje su učinile velik napor da se kroz svoje institucije suoče sa sopstvenom prošlošću", rekao je Vukčević.

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović rekla je da Srbija čini sve da usvoji praksu i normativna pravila Međunarodnog krivičnog suda.

Ona je ocenila da su sudije Veća za ratne zločine "položile ispit" i da mogu da prenose svoja iskustva i van granica Srbije.

"Učinićemo sve, i kadrovski i stručno, da se Srbija kroz primenu ovih odredaba pokaže kao deo Evrope", rekla je Mesarovićeva.

Međunarodni krivični sud osnovan je Rimskim statutom, a Srbija je jedna od zemalja osnivača. 
Dvodnevni međunarodni skup posvećen je jačanju saradnje s Međunarodnim krivičnim sudom i efikasnijoj inplementaciji Rimskog statuta.

Nakon konferencije, Snežana Malović je razgovarala s registrarom Međunarodnog krivičnog suda o mogućnostima da Srbija s tom međunarodnom sudskom instancom ubrzo zaključi ugovor o preuzimanju osuđenih osoba.
Zaključivanjem tog ugovora Srbija bi bila prva država u regionu koja ima takav sporazum sa Međunarodnim krivičnim sudom.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ