Српски ћирилица Srpski latinica English

 

СРБИЈА ВИШЕ НИЈЕ УТОЧИШТЕ ЗА КРИМИНАЛЦЕ

29.11.2011.

Београд, 29. новембар – У Србији је прекинута веза између политичких структура и организованог криминала, што је била карактеристика српског друштва деведесетих, оценио је председник Србије Борис Тадић на отварању регионалне конференције „Изазови и достигнућа регионалне и транснационалне сарадње у борби против организованог криминала на подручју југоисточне Европе“ у Палати Србије.

- Ми смо ратници против организованог криминала - поручио је Тадић, додавши да  регионална сарадња у борби против организованог криминала има највећи стратегијски значај, као и да Србија жели да пружи подршку свима који желе да учествују у тој борби.
 
Према његовој оцени, пуна одлучност у борби против организованог криминала манифестована је тек после формирања последње владе, а организовани криминал веома добро зна да у Србији данас може наићи само на непријатељство и системски рат. Тадић је указао и да организовани криминал у  питање доводи основу демократских друштава, због чега је нужно да у тој борби координисано учествују све политичке и безбедносне институције. Он је додао и да су кључни шефови организованих криминалних група у Србији данас или у затвору, или су осуђени или су побегли на друге сигурније локације, јер „Србија више није сигурно уточиште за криминалце“. Тадић је оценио и да је први одлучујући ударац организованом криминалу у Србији задат међународном акцијом „Балкански ратник“, а други ударац успешном применом Закона о одузимању имовине стечене кривичним делом.

Министарка правде Снежана Маловић оценила је да државе у региону на деловање организованог криминала треба да одговоре сарадњом и заједничком визијом како би друштво било безбедније, а мафија у дефанзиви.

- То је и наша обавеза коју имамо према свим грађанима света, јер криминал и тероризам убијају без резерве све, не обазирући се на старосну доб, националност или пол - нагласила је министарка правде. Она је истакла да криминал поприма друге, нове, комплексније форме деловања, додавши да се на те изазове мора понудити нови одговор, садржан у идеји стварања регионалног налога за хапшење.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да национална стратегија  Србије и високо постављени стандарди у борби против организованог криминала  гарантују да ће Србија бити поуздан партнер земљама у региону.

- Свака земља за себе води битку против свих видова организованог криминала, а нарочиту пажњу придајемо организованом криминалу. Јасно је да је регионална  сарадња најуспешнији вид борбе против организованог криминала - истакао је Дачић.
 
Комесарка Европске уније за унутрашње послове Сесилија Малстром оценила је да борба против организованог криминала представља велики изазов и за земље југоисточне Европе, али и за ЕУ, и изразила уверење да су земље Балкана на  добром путу. „Наш заједнички циљ је делотворна политика против организованог криминала и корупције. За то је потребно време, али ЕУ ће остати партнер  земљама југоисточне Европе у тој борби“, рекла је Малстром.

На конференцији се говорило о регионалном повезивању политичких,правосудних и безбедносних структура, а акценат је био на могућности увођења регионалног налога за хапшење. Учесници су се сложили да би увођење  налога укинуло наду криминалцима да ће се спасти бекством са територије државе која их тражи. У прилог томе говори и податак да је 70 одсто процеса које је  покренуло Тужилаштво за организовани криминал резултат сарадње у региону.

Оцењено је да Национална стратегија Србије и високи стандарди у борби против организованог криминала гарантују да је Србија поуздан партнер свима у региону да је јасно да је регионална сарадња најуспешнији вид борбе против организованог криминала и да заједнички циљ треба да буде регион југоисточне Европе са најмањом могућом стопом криминалитета.

Амбасадор ОЕБС у Београду, Димитриос Кипреос истакао је да сматра да ће регионални налог за хапшење значајно скратити поступке изручења.

- Борба против организованог криминала је кључни проблем земаља југоисточне  Европе, а јачање сарадње између полиције и тужилаштва је најважнији фактор у  тој борби - рекао је Кипреос.

На међународној конференцији учествовали су министри правде и унутрашњих послова и представници правосудних институција земаља региона, као и званичници ЕУ.

Организатори дводневне конференције су Светска банка, Европска унија и Савет Европе, као и Мисија ОЕБС у Београду.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ