Српски ћирилица Srpski latinica English

 

СРПСКО ПРАВОСУЂЕ МОРА БИТИ ДЕО РЕШЕЊА, А НЕ ПРОБЛЕМА НА ПУТУ СРБИЈЕ КА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

6.11.2012.

У оквиру другог дана Министарског форума земаља Западног Балкана у области правосуђа и унутрашњих послова у Тирани, Министарство правде и државне управе Републике Србије изнело је предлог увођења регионалног налога за хапшење у земљама југоисточне Европе.

У току свог излагања, министар Селаковић је истакао да ће будући регионални налози за хапшење увести поједностављену процедуру и заменити постојећи механизам који се показао као компликован и захтевао превише времена услед великог броја административних баријера. "Сачињен по узору на европски налог за хапшење, овакав регионални налог за хапшење би приближио земље региона европским стандардима", нагласио је министар правде и државне управе.

"Борба против корупције у правосудном систему, борба против трговине људима, дрогом, оружјем, као и заштита права Рома и других мањина, захтева ефикасну сарадњу међу државама у региону", рекао је министар Селаковић.

Он је оценио да прекогранична трговина може да подстакне економски просперитет и развој, али да са друге стране трговина дрогом и оружјем га уназађују и спречавају. "Република Србија завршила је нацрт Закона о изменама и допунама Кривичног законика, који ће ускладити српско законодавство са свим релевантним и потврђеним међународним инструментима у оквиру борбе против дроге. Међутим, локални изазови се не могу решити без сарадње међу суседима и свеобухватне међународне подршке", додао је Селаковић.

Такође, министар правде и државне управе нагласио је да је Република Србија усмерена ка унапређењу заштите људских права, посебно када су у питању права Рома и других мањина. На основу меморандума о разумевању, потписаног са Омбудсманом и УНХЦР-ом, Србија је створила боље услове за улазак „правно невидљивих лица“ у матичне књиге и омогућила упис личног имена на језику мањина. "Резултат учињених напора је и знатно већи број ромске деце укључен у образовни систем Републике Србије,  као и ромских педагошких асистената. Осим тога и здравствена заштита ромске деце и жена је битно побољшана", рекао је министар.

"Земље у развоју достижу критичан тренутак у процесу стабилизације и придруживања, и без јасне визије, као и подршке од стране Европске уније, нећемо моћи да остваримо све наше постављене циљеве. Одређени изазови увек ће бити пред нама, али српско правосуђе мора бити део решења, а не део проблема ", закључио је Никола Селаковић.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ