Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Сви српски држављани који су у Хрватској осуђени у одсуству да траже обнову поступка

12.01.2011.

Загреб, 12. јануар 2011. године - Министарка правде Снежана Маловић са хрватским колегом Драженом Бошњаковићем председавала је у Загребу састанком Мешовите комисије Републике Србије и Републике Хрватске за припрему и размену пописа лица оптужених или осуђених за ратне злочине.

На састанку су размотрена сва отворена питања, а тема је био и случај Тихомира Пурде. Према постигнутом договору српско правосуђе доставило је на разматраше хрватским колегама копију доказа у том случају. Тужилаштво за ратне злочине Србије инсистираће да поред Тихомира Пурде буду процесуирана и лица која су у овом предмету осумњичена да су заједно са њим починила ратни злочин у Боровом Насељу.

Министартво правде и Тужилаштво за ратне злочине апелују на све особе против којих се води поступак у Хрватској у одсуству да се писмено обрате Државном одвјетништву Хрватске и да захтевају обнову поступка, имајући у виду да хрватски закон дозвољава обнову поступка и у случају када је лице недоступно правосудним органима те земље.

На састанку је договорено даље интензивирање сарадње између два министартва, између осталог и у погледу утврђивања предмета у којим су расписане потернице.

Делегације две земље су се сагласиле да ће Хрватска добити систематизоване податке о хрватским држављанима које потражује Србија. Реч је, наиме, о онима против којих је пред некадашњим војним судовима у СФРЈ и СРЈ, пре 2003. године, вођен поступак или донета пресуда за кривична дела ратних злочина, што је резултирало расписивањем међународне или интерне потернице.

Другачија процедура очекује Хрвате против којих је пред војним судовима бивше СФРЈ вођен поступак због кривичних дела оружане побуне и против уставног поретка бивше СФРЈ. Домаћи органи ће покренути иницијативу за допуну Закона о амнестији Србије из 2001. године.

Министарка Снежана Маловић изјавила је после састанка да је договорено да се сви проблеми решавају удружено, како би смо дошли до решења које је у обостраном интересу две земље.

Она је истакла да ће сарадња између Србије и Хрватске, која је на завидном нивоу и у наредном периоду бити настављена -  «Ми ћемо градити добросуседске односе, јер нас само таква политика може заједно повести ка чланству у Европску унију, под чијим кровом ћемо живети као добри суседи и пријатељи. После сукоба 90-тих нашим народима је потребно помирење и у том контексту нужно је да све проблеме на које наилазимо, а који су продукт те мрачне прошлости, решавамо у договору зарад наше заједничке будућности», поручила је Маловић.
Састанку Мешовите комисије Републике Србије и Републике Хрватске за припрему и размену пописа лица оптужених или осуђених за ратне злочине присуствовали су и тужиоци Владимир Вукчевић и Младен Бајић.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ