Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Tрговински судови: лидери реформе правосуђа - 19.12.2008. године

19.12.2008.

Опремање трговинских судова рачунарском опремом, стварање интерне информационе мреже, доступност закона и судске праксе он-лине, увођење програма за Аутоматско прикупљање података (АПП) и Аутоматско вођење предмета (АВП) у све првостепене трговинске судове и Виши трговински суд, кључни су резултати партнерства Америчке агенције за развој (УСАИД) и Министарства правде Владе Републике Србије, судија и запослених у судовима, на Пројекту реформе судске управе трговинских судова Србије (ЦЦАСА), који се спроводи од 2004. године.

На свечаности поводом завршетка успешног четворогодишњег рада пројекта ЦЦАСА, директор мисије Агенције Сједињених Америчких Држава за међународни развој (УСАИД) Мајкл Харви и директор пројекта ЦЦАСА Мило Стевановић, симболично су предали кључеве система АВП Дејану Пашићу, помоћнику министара правде Владе Републике Србије и Радомиру Лазаревићу, председнику Вишег трговинског суда. Док су плакете уручене председницима свих трговинских судова у Србији за вишегодишњу успешну сарадњу, а у име Министарства правде плакету је примио помоћник министра правде Дејан Пашић.

«Велико је задовољство да прославим са вама досадaшње  резултате у аутоматизацији трговинског судства Србије.Наши циљеви као што су: да стварањем инфрaструктуре омогућимо у  2009. години размену предмета између првостепених трговинских и Вишег тровинског суда, да доступност информација из предмета учинимо још транспарентнијим, као и да програм сличан АВП-у уведемо у наступајућем периоду у реформисано правосуђе Републике Србије, веома су извесни захваљујући искуству које имамо са  CCASA пројекта. Велики сам оптимиста, да ћемо, започете реформе успешно наставити заједничким залагањима и добром координацијом између Министарства правде и запослених у правосуђу Србије, а надам се и уз наставак подршке USAID-a. Све то у циљу наставка домаћих и страних улагања у привреду Србије и бржег стварања услова за улазак наше земље у Европску Унију. Овом приликом желим да напоменем да смо заједничким снагама Министарства правде и USAID све изазове у претходном периоду у вези CCASA пројекта успешно пребродили» истакао је помоћник министра правде Дејан Пашић.
Он је додао да плакета коју je примио у име Министарства правде представља велико признање, али и огромну обавезу да започете реформе сви заједно наставимо.

Пројекат реформе судске управе трговинских судова у Србији вредан 13.7 милиона долара, спроводио се у три фазе и обухватао је увођење хардверских и софтверских решења која  омогућавају транспарентност и побољшан приступ јавности државним службама, што је велики напредак у развоју Е-управе.  

У првој фази, трговински судови су опремљени неопходном рачунарском опремом, створена је интерна информациона мрежа, а свим судијама је омогућен приступ не само интернету, већ и онлине бази података прописа и судске праксе, путем специјално дизајнираног wеб портала: www.trgovinski.sud.srbija.yu. Информације о свим трговинским судовима, укључујући и судску статистику и распореде рада судова, на располагању су јавности на овом wеб порталу. Од 30. априла 2008. портал је бележио преко 700,000 улаза на сајт, са више од 1 милиона отворених страница.

Након тога, у све трговинске судове уведен је програм за Аутоматско прикупљање података (АПП) и на основу статистичких података прикупљених и обрађених помоћу овог програма, омогућена је објективна процена ефикасности рада судова и  идентификовање потенцијалних застоја и нагомилавања предмета у раду. Овај систем је створио услове за прецизно мерење старости предмета, захваљујући чему је дужина трајања предмета у раду битно смањена. 

У завршној фази, у свих 16 првостепених судова и у Виши трговински суд, уведен је и савремен систем за Аутоматско вођење предмета (АВП). Уз помоћ овог система судије, запослени у суду, адвокати и странке имају могућност да путем интернета приступе свим најважнијим подацима који се односе на судске предмете, чиме се повећава транспарентност и поверење у трговинске судове. Обуку за рад у АВП програму прошло је преко 400 запослених у свим трговинским судовима. АВП програм скраћује време потребно за регистрацију и обрађивање судских поднесака, омогућава судовима да путем рачунара прате ток појединачних предмета, а судије и запослене у суду ослобађа мануелног вођења уписника. Истовремено, методом случајног узорка, АВП програм додељује судију у конкретном предмету чиме се у значајној мери спречава могућност несавесног понашања, „намештања предмета“ одређеном судији и појава корупције.
У циљу унапређења квалитета и ефикасности рада, у оквиру пројекта ЦЦАСА одржано је и преко 240 обука које су  обухватале стручно усавршавање судија, обуку запослених за рад у АПП и АВП програму и обуку судија и судијских приправника за рад у АВП програму. За председнике судова и портпароле, одржана је и обука из области односа с јавношћу. Као резултат тога, Виши трговински суд и мрежа трговинских судова, у септембру 2007. године, а у оквиру међународног дана „Право јавности да зна“  добили су  награду за допринос примени Закона о доступности информацијама од јавног значаја, као и за успешну праксу комуницирања са најширом јавношћу коју додељује Повереник за информације од јавног значаја.

У последњих неколико година трговински судови у Србији  прешли су дугачак пут у реформама. Технолошким напретком, увођењем  хардверских и софтверских решења, а посебно имплементацијом система за Аутоматско вођење предмета, трговинско правосуђе у Србији је учинило велики корак ка међународним и стандардима Европске уније.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ