Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Уводна реч министарке правде поводом Предлога закона о измени Законика о кривичном поступку у Скупштини Србије - 30.12.2008. године

30.12.2008.

Поштована председнице скупштине, поштовано председништво, даме и господо уважени народни посланици,
Као што знате, данас је на дневном реду расправа о Предлогу закона о измени Законика о кривичном поступку. Поводом овог закона, истичем следеће:
 
Као што сам већ истакла у својој уводној речи од 24. децембра, Министарство правде раније је припремило Предлог закона о изменама и допунама Законика о кривичном поступку. Наведени Предлог закона је садржавао обимније измене Законика о кривичном поступку („Службени лист СРЈ”, бр. 70/01 и 68/02 и „Службени гласник РС”, бр. 58/04, 85/05, 115/05 и 49/07) и представљао је усаглашавање тог законика са одребама Устава Републике Србије, Кривичним закоником и ратификованим међународним конвенцијама и уговорима који се односе на кривични поступак. Подсећам Вас да је прелазним одредбама наведеног предлога закона било предвиђено да се Законик о кривичном поступку из 2006. године стави ван снаге, из разлога што су у предлогу закона преузете одредбе које се односе на заштиту сведока, одлагање и прекид главног претреса, као и одредбе које се односе на тзв. посебне доказне радње. Радну верзију тог законског текста је припремила радна група састављена из реда представника научних институција (председник радне групе је био професор Грубач), судија, јавних тужилаца и адвокатуре.  

Међутим, имајући у виду преоптерећеност Народне скупштине, Влада Републике Србије је повукла из скупштинске процедуре наведени предлог закона и упутила Народној скупштини Закон о измени Законика о кривичном поступку  („Службени гласник РС”, бр. 46/06 и 49/07). Овим законом се примена Законика о кривичном поступку из 2006. године, који је требао да ступи на снагу 31.12.2008. године, одлаже до 31. децембра 2010. године. Будући да овај законик предвиђа увођење тужилачке истраге, за његово спровођење, као што знате, потребно је створити додатне неопходне материјалне и техничке услове. Како ови услови нису обезбеђени, предлаже се да се примена законика одложи, имајући у виду и да је законима који уређују организацију правосудних органа предвиђено да нова мрежа правосудних органа почне са радом 1. јануара 2010. године, док би се у периоду од једне године након тога створили неопходни услови за почетак примене Законика.

Поред тога, напомињем да су у текст овог предлога закона уграђени амандмани које су раније поднели народни посланици, а односе се на датум до кога се примена законика о кривичном поступку одлаже, као и на дан ступања закона на снагу. Посебно бих истакла да је у текст Предлога закона уграђено решење из амандмана на претходну верзију Предлога закона, који је поднео, испред посланичке групе Нова Србија, народни посланик Срђан Спасојевић.

Поновила бих и да би се по предложеним решењем овог закона и надаље примењивао Законик о кривичном поступку из 2001. године, са појединим одредбама Законика из 2006. године, које се већ примењују.

Такође, подсетила бих и да је образована је нова радне група, чији је задатак да припреми нови текст овог законика, који ће истовремено представљати и неопходно усаглашавање са Уставом и другим прописима, али и прописивање најбољих законских решења, које одговарају потребама Републике Србије и њених грађана. Такав текст ће стварати услове за ефикасну и целисходну примену законика у пракси, односно бржи и ефикаснији кривични поступак, уз максималне гаранције за остваривање и заштиту људских права у кривичном поступку.                       

Хвала.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ