Uvodna reč ministarke pravde povodom Predloga zakona o izmeni Zakonika o krivičnom postupku u Skupštini Srbije - 30.12.2008. godine

30.12.2008.

Poštovana predsednice skupštine, poštovano predsedništvo, dame i gospodo uvaženi narodni poslanici,
Kao što znate, danas je na dnevnom redu rasprava o Predlogu zakona o izmeni Zakonika o krivičnom postupku. Povodom ovog zakona, ističem sledeće:
 
Kao što sam već istakla u svojoj uvodnoj reči od 24. decembra, Ministarstvo pravde ranije je pripremilo Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku. Navedeni Predlog zakona je sadržavao obimnije izmene Zakonika o krivičnom postupku („Službeni list SRJ”, br. 70/01 i 68/02 i „Službeni glasnik RS”, br. 58/04, 85/05, 115/05 i 49/07) i predstavljao je usaglašavanje tog zakonika sa odrebama Ustava Republike Srbije, Krivičnim zakonikom i ratifikovanim međunarodnim konvencijama i ugovorima koji se odnose na krivični postupak. Podsećam Vas da je prelaznim odredbama navedenog predloga zakona bilo predviđeno da se Zakonik o krivičnom postupku iz 2006. godine stavi van snage, iz razloga što su u predlogu zakona preuzete odredbe koje se odnose na zaštitu svedoka, odlaganje i prekid glavnog pretresa, kao i odredbe koje se odnose na tzv. posebne dokazne radnje. Radnu verziju tog zakonskog teksta je pripremila radna grupa sastavljena iz reda predstavnika naučnih institucija (predsednik radne grupe je bio profesor Grubač), sudija, javnih tužilaca i advokature.  

Međutim, imajući u vidu preopterećenost Narodne skupštine, Vlada Republike Srbije je povukla iz skupštinske procedure navedeni predlog zakona i uputila Narodnoj skupštini Zakon o izmeni Zakonika o krivičnom postupku  („Službeni glasnik RS”, br. 46/06 i 49/07). Ovim zakonom se primena Zakonika o krivičnom postupku iz 2006. godine, koji je trebao da stupi na snagu 31.12.2008. godine, odlaže do 31. decembra 2010. godine. Budući da ovaj zakonik predviđa uvođenje tužilačke istrage, za njegovo sprovođenje, kao što znate, potrebno je stvoriti dodatne neophodne materijalne i tehničke uslove. Kako ovi uslovi nisu obezbeđeni, predlaže se da se primena zakonika odloži, imajući u vidu i da je zakonima koji uređuju organizaciju pravosudnih organa predviđeno da nova mreža pravosudnih organa počne sa radom 1. januara 2010. godine, dok bi se u periodu od jedne godine nakon toga stvorili neophodni uslovi za početak primene Zakonika.

Pored toga, napominjem da su u tekst ovog predloga zakona ugrađeni amandmani koje su ranije podneli narodni poslanici, a odnose se na datum do koga se primena zakonika o krivičnom postupku odlaže, kao i na dan stupanja zakona na snagu. Posebno bih istakla da je u tekst Predloga zakona ugrađeno rešenje iz amandmana na prethodnu verziju Predloga zakona, koji je podneo, ispred poslaničke grupe Nova Srbija, narodni poslanik Srđan Spasojević.

Ponovila bih i da bi se po predloženim rešenjem ovog zakona i nadalje primenjivao Zakonik o krivičnom postupku iz 2001. godine, sa pojedinim odredbama Zakonika iz 2006. godine, koje se već primenjuju.

Takođe, podsetila bih i da je obrazovana je nova radne grupa, čiji je zadatak da pripremi novi tekst ovog zakonika, koji će istovremeno predstavljati i neophodno usaglašavanje sa Ustavom i drugim propisima, ali i propisivanje najboljih zakonskih rešenja, koje odgovaraju potrebama Republike Srbije i njenih građana. Takav tekst će stvarati uslove za efikasnu i celishodnu primenu zakonika u praksi, odnosno brži i efikasniji krivični postupak, uz maksimalne garancije za ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava u krivičnom postupku.                       

Hvala.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ