Српски ћирилица Srpski latinica English

 

ВЕНЕЦИЈАНСКА КОМИСИЈА ПОЗИТИВНО О НАЦРТИМА СРПСКИХ ЗАКОНА

8.03.2013.

На свом 94. пленарном заседању Венецијанска комисија дала је позитивно мишљење на три нацрта о изменама и допунама закона о судијама, о уређењу судова и о јавном тужилаштву које јој је проследило српско Министарство правде и државне управе, рекао је министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Министар Селаковић је нагласио да је Министарство правде и државне управе почетком 2013. године упутило Венецијанској комисији на мишљење, нацрте предлога о изменама и допунама три правосудно-организациона закона - измене и допуне закона о судијама, о уређењу судова и закона о јавним тужилаштвима.

"Могу да изразим своје пуно задовољство поступањем Венецијанске комисије, предусретљивости на коју смо наишли и почетним успехом нашег министарства", рекао је Селаковић у Венецији.

Он је додао да је, осим пар мањих техничких замерки које су сасвим прихватљиве и које ће у потпуности бити унете у предлоге закона које ће Влада Србије проследити Скупштини, Венецијанска комисија у глобалу дала позитивно оценила предложене измене и допуне закона.

„Циљ нам је да правда у Србији постане доступна, много ефикаснија, независна и присутнија у свим деловима наше земље, што ће коначно почети да се остварује исправљањем оних грешака које су, између осталог, настале и у стварању садашње судске мреже“, рекао је Селаковић.

Он је оценио да пут ка том циљу није лак и да је за њега потребно време.„Веома је битно да се овакав посао започне на добар начин, да се сваки будући корак тачно испланира. Морамо имати увид у стварно стање у судовима, јавним тужилаштвима и да знамо који су то проблеми са којима се сусрећу судије и тужиоци. Али, оно најважније, морамо знати који су то проблеми са којима се суочавају грађани Србије на путу до правде, јер они најбоље осећају ефекте функционисања правосуђа“, закључио је министар Селаковић.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ