VENECIJANSKA KOMISIJA POZITIVNO O NACRTIMA SRPSKIH ZAKONA

8.03.2013.

Na svom 94. plenarnom zasedanju Venecijanska komisija dala je pozitivno mišljenje na tri nacrta o izmenama i dopunama zakona o sudijama, o uređenju sudova i o javnom tužilaštvu koje joj je prosledilo srpsko Ministarstvo pravde i državne uprave, rekao je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Ministar Selaković je naglasio da je Ministarstvo pravde i državne uprave početkom 2013. godine uputilo Venecijanskoj komisiji na mišljenje, nacrte predloga o izmenama i dopunama tri pravosudno-organizaciona zakona - izmene i dopune zakona o sudijama, o uređenju sudova i zakona o javnim tužilaštvima.

"Mogu da izrazim svoje puno zadovoljstvo postupanjem Venecijanske komisije, predusretljivosti na koju smo naišli i početnim uspehom našeg ministarstva", rekao je Selaković u Veneciji.

On je dodao da je, osim par manjih tehničkih zamerki koje su sasvim prihvatljive i koje će u potpunosti biti unete u predloge zakona koje će Vlada Srbije proslediti Skupštini, Venecijanska komisija u globalu dala pozitivno ocenila predložene izmene i dopune zakona.

„Cilj nam je da pravda u Srbiji postane dostupna, mnogo efikasnija, nezavisna i prisutnija u svim delovima naše zemlje, što će konačno početi da se ostvaruje ispravljanjem onih grešaka koje su, između ostalog, nastale i u stvaranju sadašnje sudske mreže“, rekao je Selaković.

On je ocenio da put ka tom cilju nije lak i da je za njega potrebno vreme.„Veoma je bitno da se ovakav posao započne na dobar način, da se svaki budući korak tačno isplanira. Moramo imati uvid u stvarno stanje u sudovima, javnim tužilaštvima i da znamo koji su to problemi sa kojima se susreću sudije i tužioci. Ali, ono najvažnije, moramo znati koji su to problemi sa kojima se suočavaju građani Srbije na putu do pravde, jer oni najbolje osećaju efekte funkcionisanja pravosuđa“, zaključio je ministar Selaković.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ