Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Завршени преговори делагација Србије и Црне Горе о закључењу сета уговора о правној помоћи - 23. април 2009.

23.04.2009.

Завршна, трећа  рунда преговора делегација Црне Горе и Србије о закључењу сета уговора о правној помоћи, који ће олакшати прекограничну сарадњу правосудних и других органа који учествују у преткривичним поступцима завршена је 23. априла у Подгорици, а потписивање уговора предвиђено је за 29. мај.
Помоћник срспког министра правде за нормативне послове и међународну сарадњу Војкан Симић прецизирао је да су делегације две земље преговарале о уговорима о међусобној правној помоћи у грађанским и кривичним стварима, о признавању и извршењу судских одлука у кривичним стварима, као и о Уговору о екстрадицији.
Помоћник министра Војкан Симић очекује да ће ти уговори бити потписани у мају а њихова примена би отпочела од момента потписивања.

Према Симићевимм речима, потписивањем ова три уговора створају се претпоставке за ефикасније остваривање права и интереса држављана и Србије и Црне Горе, што је од посебног значаја и за даљи развој билатералних односа две земље.
Уговором о међународној правној помоћи у грађанским и кривичним стварима биће олакшано остваривање права грађана обе земље по питању стицања својине, наслеђивања и других грађанских права, а у питањима својине коју држављани Србије поседују у Црној Гори и обрнуто неће бити промена.

Уговори о екстрадицији и признавању и извршењу судских пресуда имају за циљ имају упрошћавање поступка и лакше привођење правди особа за које постоји оптужење, односно правоснажна пресуда. Симић истиче да ће уговори омогућити непосредну комуникацију српских и црногорских судова и других органа који учествују у преткривичним поступцима, без посредовања министарства правде.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ