Ministarki pravde Snežani Malović uručena nagrada „Đanfranko Merli“- 11. decembar 2009.

11.12.2009.

Ministarki pravde Snežani Malović je danas u Rimu, u Parlamentu Italije, svečano uručena nagrada „Đanfranko Merli“ koju joj je, pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde Italije, dodelio Plavi pokret (Movimento Azzuro). Ministarki je nagradu uručio predsednik Plavog pokreta Korado Monaka. Zahvaljujući na nagradi, ministarka Malović je navela da  joj je velika čast što je među dobitnicima nagrade, jer je reč o priznanju koje nosi ime istaknutog političara i ambijentaliste Đanfranka Merlija, čoveka ogromne kulture koji je dao veliki doprinos modernom zakondavstvu Italije. Ona je istakla da nagradu vidi kao priznanje naporima Srbije i naše vlade, za posvećenost integraciji Srbije u Evropsku uniju i svim aktivnostima, zakonodavnim i drugim, koje su preduslov za tu integraciju.

„Republika Srbija se nalazi u fazi temeljne reforme političkog, društvenog, ekonomskog i pravnog sistema koji uključuje potpunu harmonizaciju domaćih propisa sa međunarodnim ugovorima i propisima Evropske unije.Za Srbiju događaj koji će svakako obeležiti ovu godinu, a na čemu je Vlada Srbije dugo i mukotrpno radila je odluka o ukidanju viznog režima za građane Srbije za putovanja u zemlje Šengenskog sporazuma, što je od posebnog zanačaja za našu  zemlju. Vrata Evrope otovrena su za građane Srbije a Srbija je od Evrope na ovaj način dobila priznanje za svoju evropsku opredeljenost. Potom je Evropska unija  donela veoma značajnu odluku za Srbiju- odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma, čime je stvoren realan osnov za dalji napredak naše zemlje u procesu evropskih integracija. Podrška Italije u ovim procesima je za nas bila dragocena i ja koristim ovu priliku da vam se svima na tome zahvalim“ istakla je ministraka Malović.
Ujedno, ona je napomenula da dobro pamti reči ministra pravde Anđelina Alfana, koji je prilikom njene nedavne posete Rimu ponovio da će Italija biti savetnik i portparol Srbije u evropskim institucijama i istakla da mu je neizmerno zahvalna na ovim rečima, koje odražavaju najviši stepen razumevanja naše dve države.

Osvrnuvši se na nedavnu posete predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića sa grupom ministara Italiji, ona je navela da smo time otvorili vrata jedni drugima za dobre projekte i profesionalnu saradnju na svim nivoima.“Reč je, pored ostalog, i o saradnji u oblasti reforme pravosuđa Srbije koja je u toku.  Mi znamo da je ova reforma preduslov pune integracije Srbije u porodicu evropskih naroda. Njome će se stvoriti  temelji za efikasniju i bržu pravdu za građane Srbije, ali i za obračun sa svim negativnim pojavama kao što su, pre svega, korupcija i organizovani kriminal. Upravo u ovoj oblasti Italija nam je bila uzor i vodič kroz sve prepreke koje se ukazuju na ovom putu. Rešili smo da učimo od najboljih, a to su naše italijanske kolege, posebno tužioci iz  Specijalnog tužilastva za borbu protiv mafije. Očekujem da ćemo uskoro sa Italijom potpisati jedan od najcelovitijih sporazuma o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala“, rekla je ministarka Snežana Malović.

Ministarka je istakla da je strateški cilj Srbije ulazak u EU i da su na tom putu su nam potrebni prijatelji, a Italija to jeste. „Prijatelj koji razume naše probleme i u svakom času je spreman da nam pomogne. Nije slučajno što sudnica u najeminentnijoj srpskoj pravosudnoj instituciji, zgradi Specijalnog suda u Beogradu, koja je istovremeno i brend Srbije, nosi ime Đovanija Falkonea. On i njegovi saradnici su primer i uzor nasim tužiocima i sudijama kako se pravda sprovodi, ali i kolika može da bude cena sprovođenja pravde. Njihovi životi, ali i stradanje našeg premijera dr Zorana Đinđića, koji je pao od zločinačke ruke, pokazuju koliko je mafija spremna daleko da ide“ navela je ona.

„Svesni smo činjenice da Evropa nije samo geografski pojam već je i sistem vrednosti, u kome nema mesta kriminalu. Srbija želi da ispravi greške iz svoje nedavne prošlosti i omogući generacijama koje dolaze da stvaraju i propagiraju evropske vrednosti. Mi moramo stvarati ambijent, politički i društveni, u kome će naša deca živeti spokojno, bez tereta, u pravnoj državi, koja je će u svim segmentima ispuniti najviše evropske standarde. U ovom trenutku, Evropa odnosno ceo svet vodi jednu od najvažnijih borbi čiji će rezultati u mnogome odrediti našu budućnost, ali u budućnost generacija koje dolaze. Lideri zemalja celog sveta raspravljaju u Kopenhagenu o najdelikatnijim ambijentalnim izazovima sa kojima je danas čovečanstvo suočeno. Iako nema garancija da će Samit u Danskoj doneti konkretne rezultate, samo njegovo održavanje pokazuje da je globalna svest dostigla kritičnu tačku i da svi zajedno moramo da se ponašamo odgovornije prema sudbini naše planete. Bez konkretnih garancija da će naš životni ambijent biti očuvan za generacije naših potomaka, vrlo brzo naša deca mogu dovesti u pitanje sve napore koje smo učinili u izgradnji kvalitenijeg društva i uopšte, modernog sveta u kome živimo. Ja sam optimista i verujem da nećemo izneveriti očekivanja generacija koje dolaze.  Verujem da je to bio i Đanfranko Merli, pionir u mukotrpnoj akciji osvešćivanja i borbe za što bolji i kvalitetniji ambijent u živimo. Njegov doprinos na zakonodavnom planu prelazi granice Italije i zbog toga sam ispunjena velikim ponosom što je nagrada koja nosi njegovo ime dodeljena predstavniku moje zemlje, Srbije. Na tome vam još jednom najtoplije zahvaljujem“ zaključila je ministaka pravde Snežana Malović.

Nagradu „Đanfranko Merli“ primilo je još nekoliko istaknutih ličnosti iz političkih i akadedmskih krugova  evropskih i mediteranskih zemalja, među kojima je i jordanska princeza i ambasadorka Joradana u Italiji, Vidjdan El Hasemi.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ