Новоименоване sudije za prekršaje položile zakletvu pred ministrom pravde - 16. septembar 2008.

16.09.2008.

Beograd, 16. septembar 2008. godine – Novoimenovane sudije i starešine opštinskih organa za prekršaje položile su danas u Vladi zakletvu pred ministrom pravde u Vladi Republike Srbije Snežanom Malović, čime su i formalno stupile na dužnost.

Zakletvu je položilo šest starešina opštinskih organa za prekršaje i pet sudija za prekršaje, koji su se obavezali na poštovanje Ustava i zakona i savesno i nepristrasno obavljanje dužnosti.

Malović je tom prilikom istakla da stručne, savesne i poštene sudije ne treba da brinu za stalnost svojih funkcija, i novoimenovanim sudijama poručila da veruje da će svoj posao obavljati časno, ažurno, savesno i pošteno, što su osobine koje odlikuju nosioce pravosudnih funkcija.

Ona je najavila da će Ministarstvo pravde narednih dana uputiti Vladi na usvajanje paket pravosudnih zakona koji će zatim biti upućen u skupštinsku proceduru i kojim se uspostavlja Visoki savet sudstva.

Visoki savet sudstva biće garant sudske nezavisnosti i omogućiće dalju izgradnju demokratskog društva u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, ukazala je Malović i dodala da će u nadležnosti ovog organa biti praćenje rada sudija i kriterijumi za njihov izbor, napredovanje, disciplinsku odgovornost i razrešenje.

Prema njenim rečima, u toku je izgradnja novog modernog pravosudnog sistema koji uključuje primenu Zakona o prekršajima koji je donet 2006. godine, ali je njegova primena bila odložena zbog usklađivanja sa novim Ustavom.

Tim zakonom, kako je istakla, uvode se prekršajni sudovi umesto sadašnjih organa za prekršaje, pri čemu je predviđeno da prekršajni postupak u prvom stepenu vode prekršajni sudovi, a u drugom Viši prekršajni sud.

Ova novina je izuzetno značajna zbog standardizacije sudske prakse, ujednačavanja kaznene politike i kasnijeg rada, objasnila je Malović.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ