Potpisan Protokol između Ministarstva pravde Republike Srbije i Španske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju

27.03.2008.

Ministar pravde Dušan Petrović i ambasador Kraljevine Španije Hose Rijera Sikijer potpisali su danas Protokol između Ministarstva pravde Republike Srbije i Španske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (AECID).
Protokolom je predviđena realizacija projekta "Podrška uspostavljanju Visokog saveta sudstva - novog organa pravosuđa Srbije, koji će brinuti o nezavisnosti sudstva i garantovati objektivan i efikasan sistem izbora i edukacije sudija". Projekat predstavlja deo donacije Vlade Kraljevine Španije u okviru Programa podrške jačanju institucija Republike Srbije. Ministar je ocenio da će ovaj dokument pomoći da se preduzmu konsultantske i tehničke mere kako bi se što pre uspostavio Visoki savet sudstva. On je dodao da je cilj Ministarstva pravde da Srbija, osim Visokog saveta sudstva, konstituiše i Vrhovni kasacioni i apelacione sudove, kao i Upravni sud i na taj način zaokruži reformu pravosuđa u skladu s novim Ustavom.
Ambasador Sikijer je izjavio da je formiranje organa sudske vlasti temelj reforme pravosuđa, čiji je cilj nezavisno sudstvo. On je potvrdio da će Španija nastaviti da podržava proces jačanja institucija u Srbiji u nastojanju da se ubrza put naše zemlje ka Evropskoj uniji.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ