REŠAVANjE PROBLEMA NA SISTEMSKI NAČIN

5.10.2012.

Ministarstvo pravde i državne uprave pristupiće rešavanju problema na sistemski način, kroz donošenje novih zakona i uz pomoć onih koji će te zakone primenjivati, kako bi se ispravile štetne posledica reforme pravosuđa u prethodnom periodu, istakao je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, nakon današnje posete Nišu, gde je boravio povodom otvaranja drugog dana desete jubilarne eks-ju Konferencije međunarodnog privatnog prava.

U okviru konfrerencije, koja je bila organizovana na pravnom fakultetu, ministar Selaković govorio je o značaju haških konvencija i drugih bilateralnih i multilateralnih ugovora, naglasivši da Srbija mora da stvori sistem međunarodnog privatnog prava koji će biti bliži i sličniji sistemima drugih država sveta.

Tokom svoje posete, ministar Selaković obišao je Apelacioni sud, Viši sud, kao i Osnovni sud u Nišu, kako bi se upoznao sa problemima sa kojima se suočavaju niške sudije i tužioci. "Reforma pravosuđa iz 2009. godine, ostavila je svima iste probleme, ma koji grad u Srbiji bio u pitanju. Neefikasan sistem, opterećenost sudija i tužilaca velikim brojem predmeta - su samo neke od kritičnih tačaka koje ugrožavaju pravnu sigurnost naših građana", naveo je ministar pravde.

"Veliki problemi postoje i u radu sudske administracije. Ti ljudi su opterećeni velikim obimom posla. Ministarstvo pravde i državne uprave ima zadatak da brine o dobrobiti svakog za koga odgovara, kako u ministarstvu, tako i u sudovima", istakao je Selaković i dodao da ministarstvo mora da poboljša uslove rada, kao i opšte stanja svih zaposlenih za koje je nadležno, kako bi stvorilo bolju, efikasniju i operativniju sudsku administraciju.

Ministar Selaković je naglasio da stabilnost pravosudnog sistema mora biti zasnovana poštovanju odluka Ustavnog suda, kao i na jačanju nezavisnosti institucija kao što su VSS, DVT i Pravosudna akademija i stvaranju kriterijuma za jačanje njihove odgvornosti. "U najkraćem roku biće oformljena radna grupa koja će raditi na izradi Nacionalne strategije za reformu pravosuđa na 5 godina i Akcionog plana na 3 godine. Moramo postaviti temelj na kojem ćemo moći da popravimo loše stanje u pravosudnom sistemu i stvorimo sve neophodne uslove, što je zadatak ovog ministarstva, za pristupanje pregovora za priključenje EU".

Jako, efikasno i nepristrasno pravosuđe, jedino može biti pravedno pravosuđe, zaključio je ministar Nikola Selaković.

Takođe, ministar pravde je dodao da je juče na sednici Vlade Srbije usvojen nacrt predloga Zakona o amnestiji, koji je prosleđen Skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ