Šest godina Specijalnog suda – 20. novembar 2009. godine

20.11.2009.

Svečanom sednicom Veća za ratne zločine i Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, koja je održana 20. novembra 2009. godine, obeleženo je šest godina Specijalnog suda u Beogradu.  Svečanoj sednici priustvovao je pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić, koji je između ostalog, istakao da su borba protiv organizovanog kriminala i procesuiranje ratnih zločina prioriteti Srbije.

Simić je ocenio da osnivanje Posebnog odeljenja za organizovani kriminal i ratne zločine pokazuju jasnu sprenost naše zemlje da se bori protiv kriminala i suoči s tertetom prošlosti. Siniša Važić, v.d. predsednika Okružnog suda u Beogradu, naglasio je da “država Srbija s punim pravom može da bude ponosnma na ova odeljenja jer su ona, to je moje prtivatno ali čini mi se i proifesionalno mišljenje, bolji deo srpskog pravosuđa. Složiću se s vama kada kažete da je i država posvetila veliku pažnju tome, ali joj se to vratilo". Otpravnica poslova Ambasade SAD u Beogradu Dženifer Braš istakla je da Srbija mora da preduzme odlučnu i ozbiljnu borbu protiv organizovanog kriminala jer je to ključan element za ulazak Srbije u EU, kao i da SAD pružaja podršku Srbiji u naporima da potane punopravni član Unije.

Na skupu je ocenjeno da rezultati u procesuiranju najosetljivijih predmeta pokazuju opravdanost osnivanja Specijalnog suda i istaknuto su stručnost i efikasnost sudija, zahvaljujući kojima sa ostvareni zavidni rezultati. Svečanoj sednici Veća za ratne zloćine i Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, prisustvovale su i brojne zvanice, među kojima i predstavnici Vrhovnog suda Srbije, OEBS-a, američke i holandske ambasade, Haškog suda i mnogi drugi.

Govor pomoćnika ministra možete preuzeti ovde

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ