Usaglašeni sporazumi između Srbije i BIH u obalsti međunarodne pravne pomoći - 20. novembar 2009.

20.11.2009.

Ekspertski timovi Srbije i Bosne i Hercegovine koje su predvodili pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić i sekretar ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić usaglasili su, 20. novembra 2009. u Beogradu, tekstove izmena i dopuna međunarodnih ugovora između dve države, kojima se reguliše priznanje i izvršenje sudskih odluka u krivičnim stvarima, te ukupna međunarodna pravna pomoć u građanskim i krivičnim stvarima.

Prvim ugovorom se reguliše pitanje izvršenja kazne zatvora izrečene licima koja, nakon osude u jednoj državi, prebegnu u drugu državu u cilju izbegavanja izvršenja kazne zatvora. Naime, prema postojećim rešenjima predviđeno je da se kazna licu koje prebegne iz jedne u drugu državu može izvršiti samo uz njegovu saglasnost. Novim rešenjima je ukinuta saglasnost, tako da će begunci biti prisiljeni da u državi u kojoj nađu utočište izdrže navedenu kaznu zatvora. Na pregovorima je pomenut i broj od preko 100 osuđenih,  pa će rezultat ovog ugovora biti privođenje pravdi svih tih lica.

Drugim ugovorom biće unapređena ukupna međunarodna pravna pomoć između dve države kako u krivičnim tako i u građanskim stvarima, pa je u tom smislu predviđena mogućnost direktnog komuniciranja između organa dveju država kada su u pitanju određeni oblici međunarodne pravne pomoći, što do sada nije postojalo kao mogućnost. Tako sudovi u krivičnim postupcima neće više mesecima čekati na dostavljanje izvoda iz kaznenih evidencija iz druge države i zbog toga  se neće odugovalačiti postupak, već će te izvode moći direktno pribavljati od nadležnog organa druge države. Ovi podaci su do sada pribavljani na mnogo složeniji način, pa prihvaćeno rešenje predstavlja veliki pomak u ovim postupcima. Istovremeno su uvedene i druge novine, kao npr. direktna komunikacija u određenim segmentima u građansko-pravnoj oblasti, sa posebnim akcentom na ostavinske postupke kroz koje je ovaj vid komunikacije pojednostavljen na način što organi mogu međusobno kontaktirati, a isti kontakt je dostavljen i između organa i stranaka.

Značajne novine dogovorene su i kad je u pitanju međunarodna pravna pomoć u krivičnim stvarima, a koje treba da učine daleko efikasnijom saradnju u ovoj oblasti, naročito kada su u pitanju savremeni oblici kriminala. Tako su predviđene primene određenih mera kao što su nadzor i snimanje telefonskih i drugih razgovora ili komunikacija i optička snimanja lica, kontrolisane isporuke, angažovanje prikrivenog islednika, dostavljanje određenih podataka bez zamolnice, korišćenje audio i video konferencijske mere, formiranje zajedničkih istražnih timova radi preduzimanja koordinisanih i usklađenih istražnih radnji, naročito kada se radi o teškim oblicima kriminala. Navedeni su, odnosno precizirani i određeni kriterijumi u pogledu mogućnosti ustupanja i preuzimanja krivičnog gonjenja okrivljenih lica.

Sa sigurnošću se može reći da ovi ugovori, nakon njihovih izmena i dopuna poboljšati, unaprediti, pojednostaviti i učiniti efikasnijom ukupnu međunarodnu pravnu pomoć između dve države.

Šefovi državnih ekspertskih timova, pomoćnik ministra pravde Republike Srbije Vojkan Simić i sekretar ministarstva pravde Bosne i Hercegovine Jusuf Halilagić, nakon završenih pregovora, parafirali su ugovore, a nastojaće se da ugovori do kraja godine budu i potpisani od strane ministara pravde dve države.

MINISTARSTVO PRAVDE
REPUBLIKE SRBIJE

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ