Dobijanje informacije o statustu pred pravosudnim organima Hrvatske u vezi sa krivičnim delima ratnih zločina - 15. jul 2010.

19.07.2010.

Zainteresovani građani od danas, 15. jula 2010, mogu podneti Ministarstvu pravde Republike Srbije zahtev za dobijanje informacije o njihovom statusu pred pravosudnim organima Republike Hrvatske u vezi sa krivičnim delima ratnih zločina.

Građani treba da podnesu ZAHTEV koji obuhvata:
- popunjeni formular koji se može preuzeti na veb stranici Ministarstva pravde (www.mpravde.gov.rs)
- fotokopiju lične karte
- ukoliko se zahtev ne podnosi lično potrebno je priložiti overeno ovlašćenje (lice na koje se podaci odnose ovlašćuje drugo lice da u njegovo ime traži informaciju)

Zahtev se Ministarstvu pravde podnosi poštom ili na pisarnici (Nemanjina 22-26, 11000 Beograd). Podnošenje zahteva tj. dobijanje traženih podataka se ne naplaćuje. U cilju zaštite privatnosti lica koja potražuju ove informacije zahtev se može podneti isključivo pisanim putem.

Uputstvo o podnošnjeu zahteva, kao i dodatne informacije, dostupne su na veb stranici  Ministarstva pravde (www.mpravde.gov.rs)  

Građanima koji podnesu zahtev biće odgovoreno u najkraćem mogućem roku. Podnošnje zahteva i dostavljane tražene informacije od Ministarstva pravde Repulike Srbije je isključivo informativnog karaktera i ne proizvodi nikakve pravne posledice.

Ovi podaci su građanima Srbije do sada bili dostupni u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu. Zajedničkom inicijativom i dogovorom ministarke pravde Republike Srbije Snežane Malović i bivšeg ministra pravde Republike Hrvatske Ivana Šimonovića osnovana je Mešovita komisije Republike Srbije i Republike Hrvatske za pripremu i razmenu popisa lica optuženih ili osuđenih za ratne zločine, koja je prvu sednicu održala 13. jula u Beogradu. Tom prilikom srpska i hrvatska strana razmenile su spisak lica koja su  osuđena, optužena ili protiv kojih je pokrenuta istraga za krivična dela ratnih zločina.

MINISTARSTVO PRAVDE
REPUBLIKE SRBIJE

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ