Dogovor ministara regiona o proširenju sporazuma o saradnji

8.07.2011.

Sremski Karlovci, 8. jula – Ministri pravde Srbije, Hrvatske i BiH Snežana Malović, Dražen Bošnjaković i Bariša Čolak, kao i regionalni tužioci saglasili su se danas, na sastanku u Sremskim Karlovcima da je neophodno proširenje postojećih sporazuma o saradnji i izručenju sopstvenih državljana.

Na sastanku je dogovoreno da se već iduće sedmice sastanu ekspertske radne grupe sve tri države i počnu rad na predlogu izmena postojećih sporazuma kako bi se stalo na put okrivljenjima za teška krivična dela koji, skrivajući se iza dvojnih državljanstva, pokušavaju da izbegnu krivičnu odgovornost.

Prema rečima učesnika sastanka, razmatrani su konkretni predmeti kao što je slučaj Dragana Paravinje koji je izvršio zločin u Hrvatskoj, kao i Mileta Dakića uhapšenog u BiH zbog podstrekavanja na ubistvo trojice hrvatskih policajaca 1991. godine na podruju Vojnića. On je odlukom suda u Karlovcu u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora.

Ministarka pravde Srbije izjavila je nakon dvočasovnog sastanka da su otvorene mnoge teme koje se tiču unapređenja normativnog okvira za još bolju saradnju između tri zemlje, kao i međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima.

"Bilo je reči i o konkretnim predmetima za koje sve tri zemlje imaju zajednički interes, a to je da se osumnjičeni za izvršenje zločina nađu pred licem pravde i ako se dokaže njihova krivica budu osuđeni", rekla je Malović.

Malovićka je istakla da se na taj način doprinosi radu pravosudnih organa u regionu, da budu što efikasniji, kao i podizanju kvaliteta života naših građana kroz rešavanje njihovih interesa, putem međunarodne pravne pomoći i u građanskim stvarima.

Ministar pravde Hrvatske Dražen Bošnjaković ocenio je da u međusobnim odnosima tri države ima dosta prostora za unapređenje već postojeće saradnje.

"Imamo sporazume koji su na snazi, ali se pojave slučajevi koji pokazuju da ih je potrebno doraditi, kao što je slučaj Dragana Paravinje koji je delo počinio u Hrvatskoj a sve tri zemlje imaju dodirne tačke u tom predmetu", rekao je Bošnjaković.

Ukazavši da će od iduće sedmice ekspertske grupe početi da rade na izmenama sporazuma između Srbije i Hrvatske o izručenju sopstvenih državljana okrivljenih za krivična dela organizovanog kriminala, on je izrazio uverenje da će prošireni sporazum uskoro biti zaključen.

Ministar pravde BiH Beriša Čolak složio se sa kolegama da je neophodno unapređenje postojećih sporazuma i najavio mogućnost za otklanjanje prepreka koje sprečavaju da BiH izručuje svoje državljane drugim državama.

"U BiH ne postoje ustavne prepreke nego zakonske. Verujem da će u narednom periodu i one biti otklonjene", rekao je Čolak.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ