Konferencija “Pravosudna saradnja između zemalja Zapadnog Balkana – građanskopravne, trgovinskopravne i porodičnopravne stvari“ - 2-3. april 2009.godine.

3.04.2009.

Ministarstvo pravde Republike Srbije u saradnji sa Evropskom komisijom (Generalni direktorat za proširenje – program TAIEX)  organizovalo je konferenciju “Pravosudna saradnja između zemalja Zapadnog Balkana – građanskopravne, trgovinskopravne i porodičnopravne stvari“ koja je održana 2. i 3. aprila u Beogradu.

Konferenciju su svečano otvorili ministarka pravde Snežana Malović, v.d. predsednika Vrhovnog suda Srbije Nata Mesarović i Pjer Dibman, predstavnik Delegacije Evropske komisije u Srbiji.

U uvodnom izlaganju, ministarka pravde je istakla da je jedan od najznačajnijih temelja EU pravo njenih građana da se slobodno kreću, kao i da žive i da rade u bilo kojoj zemlji, odnosno da budu zaštićeni od kriminala i imaju jednako pravo na sudsku zaštitu. Ministarka Malović je upoznala učesnike sa aktivnostima koje ministarstvo sprovodi na harmonizaciji propisa i rezvoju saradnje sa EU u građanskim, krivičnim i trgovinskim stvarima. Ministarka je istakla posebnu važnost regionalne saradnje i posvećenost poštovanju zajedničkih ciljeva kao što su međusobno priznavanje sudskih odluka i dokumenata, saradnja u građanskim i krivičnim stvarima i poboljšanju sudske i tužilačke saradnje.

Nata Mesarović, v.d. predsednice VSS, navela je da je za građane Srbije i zemalja regiona svakako najvažnija vladavina zakona i nezavisnost sudske vlasti.  Prema njenim rečima ostvarivanje stalne saradnje Srbije i zemalja regiona sa evropskim institucijama pomoći će našoj zemlji da prevaziđe teškoće koje trenutno ima i da na najbolji načim zadovolji obavezu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim standardima.

Predstavnik  Delegacije EK u Srbiji, Pjer Dibman, je istako važnost regionalne pravosudnje saradnje kao uslova za efiksano prekograničnu saradnju.

Regionalnoj konferenciji su prisustvovati predstavnici Evropske komisije i pravosudnih delegacije iz Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, kao i renomirani stručnjaci iz oblasti međunarodno privatnog prava iz Srbije i iz zemalja Evropske unije.

Na konferencije su razmatrana pitanja usaglašavanja legislative i prakse u regionu Zapadnog Balkana i njenom prilagođavanju propisima Evropske unije. Takođe, učesnici skupa su se upoznali sa praksom zemalja EU u primeni važnih međunarodnih konvencija u građanskim, trgovinskim i porodičnim stvarima. Delegacije su predstavile iskustva zemalja iz kojih dolaze, posebno u oblasti prilagođavanja nacionalih zakonodavstava pravu Evropske unije. Ujedno, predloženi su mehanizme za unapređenje međunarodne pravne saradnje i međinarodne pravne pomoći u civilnim stvarima u regionu.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ