Ministarstvo pravde i IMG potpisali Sporazum o poboljšanju rada sudova u Srbiji - 22. maj 2009. god.

22.05.2009.

Ministarka pravde Snežana Malović i direktor operacija Internešnal menadžment grupe (IMG) Kevin Menion potpisali su danas, 22. maja 2009, Memorandum o razumevanju kojim se relizuje projekt „Unapređenje dostupnosti pravde u sudovima u Srbiji“. Kako je objasnila ministarka Malović ,cilj ovog projekta je povećanje efikasnosti rada sudova i organizovanja suđenja u razumnom roku.

„Cilj Minisrtarstva pravde je sveobuhvatna reforma pravosuđa da bi omogućili građanima nesmetan pristup pravdi potrebna nam je i pomoć međunarodne zajednive. Upravo to ovaj projekat i pruža-nesmetan pristup pravdi građanima. Ujedno, kroz ovaj projekat Srbija će biti korak bliže u stvaranju objektivnog, nezavisnog, nepristrasnog i efikasnog pravosuđa.“ izjavila je Malović nakon potpisivanja memoranduma. Ona je napomenula da projekat predviđa i obnovu zgrada sudova i edukaciju  sudija i tužilaca.

Malović je rekla da se ovim memorandumom realizuje druga faza projekta, koji je počeo u avgustu 2007. godine i trajao do novembra prošle godine.

Za učešće u projektu odabrano je 20 sudova,  po 10 opštinskih i okružnih a nakon utvrđivanja problema sa kojima se oni suočavaju u radu biće određen Akcioni plan za pomoć svakom od njih. Predviđeno je da sudovi dobiju i odgovarajuće informacione pulove, internet stranice i drugo kako bi građani mogli lakše da se snađu kada dođu u sud.  Vrednost projekta iznosi 1,5 miliona a sredstva je obezbedila Kraljevina Norveška.

Ambasador Norveške u Srbiji Hakon Blankenborg ocenio je da  njegova zemlja sarađuje sa Srbijom zato što dele zajedničku želju za uspostavljanjem vladavine prava na zajedničkom evropskom prostoru. „Vladavina prava je „kičma“ svake moderne države“ ocenio je Blankenborg. Kevin Menion, direktor operacija IMG, naglasio je da kroz saradnju će biti podržani napori Vlade Srbije u borbi protiv korupcije i stvaranja nezavisnog sudskog budžeta.
 
Prva faza projekta, podsetio je Menion, obuhvatila je 20 opštinskih sudova u Srbiji, a sredstva od 1,1 miliona evra, takođe, je obezebdila Norveška.

Nova faza projekta trajaće dve godine, 2009/2010. godina, rekao je Menion i sada će u programu biti 10 opštinskih i 10 okružnih sudova.

Sudovi koji su odabrani za učešće u projektu su Prvi i Drugi opštinski sud u Beogradu, Četvrti i Peti opštinski sud, opštinski sudovi u Zaječaru, u Jagodini, Kragujevcu, Užicu, Kruševcu, Smeredervu i Nišu.
Kada je reč o okružnim sudovima, to su sud u Subotici, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Užicu, Kruševcu, Leskovcu, Pirotu, Zaječaru i Kragujevcu.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ