Ministraka Malović i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić potpisali Memorandum o sprovođenju alternativnih sankcija - 30. oktobar 2009.

30.10.2009.

Ministarka pravde Snežana Malović i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić potpisali su danas, 30. oktobra 2009. godine, Memorandum o saradnji u sprovođenju alternativnih sankcija u  Subotici. Potpisivnjem ovog memoranduma, Subotica je postala drugi grad u Republici Srbiji i  prvi u AP Vojvodini u kojem će se sprovoditi alternativne sankcije.

Ministarka pravde Snežana Malović istakla je da je za efikasno sprovođenje i ostvarenje pozitivnih efekata alternativnih sankcija jedan od najvažnijih preduslova da se lokalna zajednica odnosno celo društvo aktivno uključi u ovaj proces i navela da je za primenu kazne rada u javnom interesu od velikog značaja uključivanje organizacija i preduzeća koje se bave komunalnim, društveno korisnim ili humanitarnim radom.

Ministarka je naglasila da je primena alternativnih sankcija u svetu pokazala da za rezultat ima smanjenje stope povrata, jer ova mera znači izbegavanje negativnog uticaja zatvora i bolju resocijalizaciju. Ujedno, osuđenici kroz javni rad vraćaju svoj dug društvu i lokalnoj sredini, a država štedi značajna sredstva  koja se izdvajaju za svaki dan koji osuđenik provde u zatvoru.

Memorandumom koji je potpisan sa gradonačelnikom Subotice regulisani su načini uspostavljanja saradnje između Povereničke službe, koja deluje u okviru Odeljenja za tretman i alternativne sankcije Uprave za izrvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, i organizacija i institucija u kojima će biti izvršavana kazna rada u javnom interesu i uslovna osuda sa zaštitnim nadzorom.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović, predsednik Okružnog suda u Subotici Ferenc Molnar, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Tomas Mur i direktori javno-komunalnih preduzeća koja će učestvovati u sprovođenju alternativnih sankcija.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ