REFORMA ZA PRAVDU

7.10.2011.

Beograd,6. oktobar 2011. - Američka agencija za međunarodnu pomoć i razvoj (USAID) predstavila je projekat čiji je cilj jačanje vladavine prava, podizanje svesti o reformama u sektoru pravosuđa i prepoznavanje i sprečavanje korupcije.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je na da su prvi rezultati reforme pravosuđa ostvareni u odlučnoj borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala istakavši da je srpsko pravosuđe danas sposobno da odgovori na sve vidove te pojave.

Ona je na predstavljanju Projekta za reformu pravosudja i odgovornu vlast USAID Misije u Srbiji rekla da je reforma pravosuđa bila proces sa "bolnim rezovima", ali i neophodna kako bi se povratilo poverenje u pravosuđe čiji je ugled bio "urušen".

Ministarka je navela da je ostalo još mnogo posla na jačanju svih segmenata pravosudnog sistema Srbije u kome, kako je istakla, nama tolerancije ni za kriminal ni za korupciju.

"Cilj je da građanima vratimo poverenje u sudove, jer bez toga nema demokratije i zdravog političkog sistema", dodala je Malović.

Uspostavljena je nova mreža sudova, doneti su kapitalni mzakoni i sudije su potpuno nezavisne, istakla je Malović.

Malović je naglasila da pohvale za reformu pravosuđa stižu od SAD, Saveta Evrope, Evropskog parlamenta i u poslednje vreme od Evropske komisije što govori da se Srbija nalazi na dobrom putu.

Oni nam pružaju punu podršku da na ovom poslu istrajemo, dodala je ona.

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović izjavila je da se nakon reforme pravosuđa ulažu napori za daljim unapređenjem pravosuđa kako bi se postigao cilj - nezavisno sudstvo, nepristrasne sudije i efikasan rad.

Mesarović je naglasila da je cilj reforme uspostavljenje demokratskih vrednosti, izgradnja vladavine prava i unapređenje ljudskih prava.

Ona je poručila da je namera da reforma pravosuđa, koja je u toku, obezbedi jednak pristup pravdi svim građanima.

«Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) učestvovaće u finansiranju sa 21,8 miliona dolara petogodišnji projekat USAID-a namenjen jačanju vadavine prava u Srbiji, podizanju svesti javnosti o reformama u pravosuđu i jačanju nezavisnih agencija», izjavila je ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik.
 
Ona je istakla da ambasada SAD podržava evrointegracije Srbije i da daje punu podršku demokratizaciji srpskog društva.

Direktor Projekta Lorens Veter ukazao je da se projekat fokusira na podršku Upravnom sudu, Višem prekršajnom sudu, kao i svim prekršajnim sudovima u Srbiji, jer se upravo kroz njih stvara svest građana o reformisanom pravosuđu s obzirom da se sa njima najčešće susreću.

Projekat će takođe sarađivati sa četiri nezavisne institucije Agencijom za borbu protiv korupcije, Ombudsmanom, Državnom revizorskom institucijom i Poverenikom za informacije od javnog značaja, kao i sa organizacijama civilnog društva.

Ciljevi projekta su jaccanje vladavine prava, nezavisnost pravosudja i pravosudne administracije u Srbiji, podizanje svesti javnosti o reformi pravosudja i jaccanje kapaciteta srpske vlade, nezavisnih agencija i civilnog drusstva da prepoznaju i sprecce korupciju.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ