Saopštenje Uprave za izvršenje zavodskih sankcija povodom hapšenja Josipa Golomeića - 18.03.2009. godine.

18.03.2009.

Povodom saopštenja MUP-a Srbije vezanog za lišavanje slobode Josipa Golomeića i Radeta Radulovića, Uprava za izvršenje zavodskih sankcija saopštava da je utvrđeno da je Josip Golomeić imao poluotvoren tretman od kraja 2005. godine koji je predložio radnik za prevaspitavanje a koji je penzionisan, što je još jedan od propusta u radu dosadašnjeg načelnika Službe za prevaspitavanje u KPZ «Zabela» u Požarevcu, Radojice Šutovića, i dosadešnjeg upravnika KPZ «Zabela» Dragoljuba Brajovića te su oni smenjeni zbog mnogobrojnih propusta u radu koji su konstatovani prilikom kontrole proteklih meseci. Josip Golomeić je vraćen u KPZ Zabela i smešen u Sedmi paviljon koji je potpuno zatvoren i maksimalno obezbeđen deo gde će do kraja izdržavati kaznu.

Ovom prilikom Uprava za izvršenje zavodskih sankcija obaveštava javnost da je načelnik Službe za prevaspitavanje u KPZ Niš, Siniša Nikolić, dana 18. marta 2009. godine takođe smenjen i suspendovan i protiv istog je pokrenut disciplinksi postupak zbog grubih propusta u radu.

Uprava za izvršenje zavodskih sankcija saopštava da je odmah po stupanju na dužnost, 17. novembra 2008, nakon sagledanog stanja i problema u okviru Uprave direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Milan Obradović poslao pismenu naredbu svim upravnicima okružnih zatvora i kazneno-popravnih zavoda da posebnu pažnju posvete problemu postupanja pri reklasifikaciji lica o čemu su dužni da obaveštavaju nadležno odeljenje u Upravi. Uprava će i dalje insistirati na podizanju nivoa bezbednosti i profesionalnom i zakonitom postupanju, a svako postupanje suprotno donetim naredbama biće sankcionisano u skladu sa zakonskim odredbama.

Propusti u radu su posledica višegodišnje negativne kadrovske politike i odsustva kontrole rada okružnih zatvora i kaznneno-popravnih zavoda zbog čega Uprava posebnu pažnju posvećuje kontroli i zakonitosti u radu. U skladu sa tim donet je novi Pravilnik o tretmanu, programu postupanja, razvrstavanju i naknadnom razvrstavnju osuđenih lica koji se upravo odnosi na klasifikaciju lica u poluotvorena i otvorena odeljenja i biće primenjen uskoro, odmah po donošenju novog Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

UPRAVA ZA IZVRŠENjE
ZAVODSKIH SANKCIJA

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ