Sastanak ministarke pravde Snežane Malović sa Društvom sudija Srbije - 18. maj 2010. godine

18.05.2010.

Ministarka pravde Snežana Malović sastala se danas, 18. maja, sa delegacijiom Društva sudija Srbije koju je predvodila predsednica Dragana Boljević. Nakon sastanka, ministarka Malović i predsednica Boljević ocenile su da će se kroz međusobnu saradnju resornog ministarstva i strukovnih udruženja omogućiti nezavinso i efikasno sudstvo. Ministarka je istakla da je veoma važno da uspostavimo objekivno, transparentno i nezavisno pravosuđe jer ćemo na taj način moći “da podignemo efikasnost u krivičnim i građanskim predmetima i da zašitimo investicije koje dolaze u Srbiju, i intenziviramo borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Boljević je podržala sprovođenje reformskih procesa u srpskom pravosuđu, ističući da su u Ministarstvu pravde "naišli na razumevanje i saglasnost da nema dileme da je naš put evropski" Prema njenim rečima, u procesu reforme pravosuđa biće ispoštovane sve konstatacije i sugestije Evropske unije, kao i strukovnih domaćih i međunarodnih udruženja."Cilj svima nama je da podignemo poverenje u pravosuđe i da obezbedimo ono što jesu strateški ciljevi - nezavisno, odgovorno, transparentno i efikasno sudstvo, što je i put ka našoj ekonomskoj sigurnosti", rekla je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Ministarka Malović je istakla da revizije celog procesa izbora sudija, odnosno vraćanja na početak neće biti, ali da će se svakako razgovarati o prevazilaženju određenog stanja, naročito ukoliko dođe do usvajanja žalbi u postupcima pred Ustavnim sudom.

"Pokušaćemo da idemo i korak dalje - u susret događajima i razmišljamo o načinu na koji bi rasteretili budući rad Ustavnog suda i mogućnosti da se broj predmeta za odlučivanje smanji" naglasila je ministarka Malović. Ona je navela da je Visoki savet sudstva do sada uputio između 120 i 130 obrazloženja sudijama koje nisu izabrane dodajući da će u narednom periodu biti data sva obrazloženja. Ministarka je pojasnila da će na ovaj način svaki sudija u Srbiji znati kakva je bila konkretna primena kriterijuma prilikom odluke o njihovom neizboru.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ