Srbija izručenjem Mladića Haškom tribunalu ispunila svoju obavezu

31.05.2011.

Beograd, 31. maj 2011. godine – Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Snežana Malović izjavila je da je izručenjem Ratka Mladića Haškom tribunalu Srbija ispunila svoju međunarodnu i moralnu obavezu i pokazala da je iskreno opredeljena za saradnju sa tim sudom.

Malović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakla da je izvođenje Mladića pred lice pravde satisfakcija za žrtve i njihove porodice i istovremeno čin pomirenja u regionu.

Srbija je hapšenjem Mladića pokazala svoju posvećenost ispunjavanju svih obaveza prema Haškom tribunalu. Dokazali smo da smo ljudi od reči. Izručenje je potvrda da je Srbija opredeljena za dovršetak saradnje sa Hagom, poručila je ona.

Ovo je i jasna poruka za sve optužene za ratne zločine da će biti izvedeni pred lice pravde, rekla je Malović i navela da će u narednom periodu biti utvrđeno ko je sve pomagao Mladiću u skrivanju.

Rad na predmetu nije završen i očekujem da će se utvrditi ko mu je pomagao u skrivanju i zašto je država trošila enormna sredstva na potragu za njim, ukazala je Malović i naglasila da Srbija neće biti utočište za ratne zločince i pripadnike kriminalnih grupa.

Odluku o izručenju Mladića formalno je 31. maja donela ministarka pravde na osnovu ustavnog i zakonskog ovlašćenja i rešenja Veća za ratne zločine.

Krivično vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine u Beogradu odbilo je prethodno kao neosnovanu žalbu branioca Ratka Mladića i potvrdilo Rešenje o ispunjenosti uslova za Mladićevo izručenje.

Rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Mladića je u petak, 27. maja doneo istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

 

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ