Sudije za prekršaje položile zakletvu pred ministarkom pravde Snežanom Malović - 15.12.2008. godine

15.12.2008.

Zakletvu pred ministarkom pravde Srbije Snežanom Malović položilo je danas, 15. decembra 2008. godine, u njenom kabinetu troje sudija za prekršaje i dvoje starešina opštinskih organa za prekršaje koje je Vlada Srbije imenovala na sednici 20. novembra 2008. godine.

«Zadovoljstvo mi je što danas ima čast da prisustvujem ovom svečanom činu na kome ćete položiti zakletvu i postati sudije za prekršaje. Verujem da ćete svoj posao obavljati časno, ažurno i pošteno, jer kao što sam u više navrata isticala to su osobine koje odlikuju nosioce pravosudnih funkcija i oni koji ih poseduju nemaju razloga da budu zabrinuti za stabilnost svoje funkcije», istakla je ministarka Malović i dodala da je u toku izgradnja novog modernog pravosudnog sistema i da očekuje da će primenom novog Zakona o prekršajima i ove sudije postati njegov integralni deo.

Prema njenim rečima, novim Zakonom o sudijama za prekršaje, koji je donet 2005. sa odloženom primenom do usklađivanja sa novim Ustavom, uvode se prekršajni sudovi, umesto sadašnjih organa za prekršaje. Zakonom je predviđeno da prekršajni postupak u prvom  stepenu vode prekršajni sudovi, a u drugom Viši prekršajni sud. Ova novina, kako je napomenula ministarka, izuzetno je značajna zbog standardizacije sudske prakse, ujednačavanja kaznene politike i efikasnijeg rada. Sudije za prekršaje ubuduće će  imenovati Visoki savet sudstva, umesto Vlada Srbije.

«Da bi se stvorili uslovi za primenu novog zakona, potrebno je usklađivanje sa Ustavom, ali i izmene opštih propisa o uređenju, sedištima i nadležnostima sudova, odnosno donošenje seta pravosudnih zakona. Na ovom polju Ministarstvo pravde naporno je radilo u prethodnom periodu i sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da set zakona koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, prošao obimnu raspravu, i čeka se na glasanje koje bi trebalo uslediti ovih dana. Nova institucija Visokog saveta sudstva koja je predviđena Ustavom Republike Srbije, a detaljnije uređena i razrađena pomenutim setom pravosudnih zakona, biće dodatni garant sudske nezavisnosti i omogućiće dalju izgradnju demokratskog društva u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima. Kriterijumi za izbor, napredovanje, disciplinski postupak i razrešenje sudija biće u nadležnosti Visokog saveta sudstva, te će vaš izbor, dalje napredovanje u karijeri kao i disciplinska odgovornost zavisiti isključivo od vašeg rada i postignutih rezultata, koje će pratiti Visoki savet sudstva», naglasila je ministarka Malović. Ona je još jednom svima čestitala na imenovanju i poželela im uspešan rad i dalje napredovanje u karijeri.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ