Sudnica dobila ime po italijanskom sudiji Đovaniju Falkoneu - 23. maj 2009. god.

25.05.2009.

Sudnica broj 2 Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu danas, 23. maja 2009. godine, svečano je imenovana po italijanskom sudiji Đovaniju Falkoneu, koji je ubijen na današnji dan pre 17 godina. Ministarka pravde Snežana Malović i ambasador Italije Alesandro Merola otkrili su ploču sa imenom ubijenog sudije a održana je i prezentacija posvećena saradnji srpskog i italijanskog pravosuđa i ministarstava.

Prisutnima su se obratili Siniša Važić, predsednik Okružnog suda, ministarka pravde Snežana Malović i ambasador Alesandro Merola. Ministarka Malović je istakla da odnose između dve zemlje osim najvišeg stepena saradnje karateriše i prijateljstvo, kao i činjenica da je Italija pouzdan partner Srbije koji nas kroz konkretne akcije svakodnevno uverava u iskrenu podršku za ulazak Srbije u Evropsku uniju. Ministarka je naglasila da je posebna saradnja između tužilaštava uspostavljena u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i da je u ovoj oblasti veoma značajno iskustvo koje su nam prenele italijanske kolege. Ujedno, ministarka Malović je i najavila da će uskoro potpisati Sporazum o saradnji sa italijanskim ministrom pravde, Anđelinom Alfanom, čime će saradnja sa Italijom biti uokvirena.

„Zato je današnji dan veoma važan. Na današnji dan ubijen je Đovani Falkone, simbol borbe protiv organizovanog kriminala. Ime ove sudnice koja će se po njemu zvati jeste spomenik prijateljstva Italije i Srbije, ali i izraz poštovanja prema svim žrtvama organizovanog kriminala: Đovanija Falkonea, Paolo Borselina i još 50 hrabrih karabinjera, tužilaca, sudija, policajaca koji su dali život u borbi za uspostavljanje pravne države koja je postala simbol i izazov za sve nas koji težimo istim vrednostima. Ovo je i sećanje na dr Zorana Đinđića, koga je organizovani kriminal uklonio na putu ka najvišim demokratskim vrednostima koje se mogu zamisliti i prema kojima je vodio Srbiju“ istakla je Malović.

Prezentaciju saradnje srpskog i italijanskog pravosuđa i ministarstava možete preuzeti ovde.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ