Viši trgovinski sud u Beogradu uveo automatsko vođenje postupka - 16. 12. 2008. godine

16.12.2008.

U Višem trgovinskom sudu u Beogradu 16. decembra 2008. godine, pušten je u rad program za automatsko vođenje predmeta (AVP) koji će tom sudu omogućiti kontrolu i nadzor nad 16 pravostepenih trgovinskih sudova putem interneta.

Ministarka pravde Snežana Malović je istakla da je ovo jedan od najznačajnijih dana za trgovinske sudove Srbije, jer će od danas zaposleni u sistemu trgovinskog sudstva Srbije imati mogućnost da rade na unificirani način rada to jest u istom AVP programu.

«Očekivanja svih nas su da rad sudova bude objektiniji, efikasniji i transparentniji, a za zaposlene u sudovima jednostavniji. Ova očekivanja su zasnovana i zahvaljujući radu u AVP programu u sistemu prvostepenih trgovinskih sudova, a od danas i u Višem trgovinskom sudu», istakla je Malović.

Prema njenim rečima, činjenice da se putem kompjutera to jest po određenom algoritmu određuju sudije za postupanje u predmetu, da predsednik suda, kao i svaki sudija iz svog kabineta ili sudnice ima mogućnost da vrši uvid u statistiku i predmete u svom radu i radu svojih kolega u sudu, su postale veoma bitna sredstva u borbi protiv korupcije.

«Stvaranje mogućnosti za stranke i javnost da putem besplatne internet usluge sa sajta Ministarstva pravde i sajta trgovinskih sudova Srbije prate rad sudova ukazuje na transparentniji rad trgovinskih sudova Srbije. Stranke i javnost su u mogućnosti da bez potrebe za dolaskom u sud, sa svakog računara koji ima internet konekciju, u svakom trenutku izvrše uvid u određene podatke iz predmeta tj. kada je tužba podneta sudu, kada je zakazano ročište, kao i ishod ročišta, da li je predmet u sudu ili na veštačenju, kada je urađena odluka a kada ekspedovana, kao i u druge značajne podatke iz javnih knjiga tj. upisnika, kao i u statistiku o radu sudova.Sve ovo bi bilo teže ostvariti da nismo imali partnere na projektu. Ovom prilikom želim da se posebno zahvalim USAID koji je velikim zalaganjima na CCASA projektu pomogao Ministarstvu pravde da se uspešno realizuje AVP program. Takođe, ističem želju zaposlenih u Trgovinskim sudovima Srbije da osavremene rad sudstva svakodnevnim radom u AVP programu», istakla je ministarka Malović.

Ona je podsetila da Ministarstvo pravde je što se tiče primene AVP programa počelo od trgovinskih sudova u Novom Sadu i Beogradu. U poslednje dve godine je za realizaciju AVP programa u ostalim trgovinskim sudovima Srbije, od strane Ministarstva pravde za najsavrmeniju opremu izdvojeno blizu 100 miliona dinara.

«S obzirom da danas isti program uvodimo u drugostepeni sud - Viši trgovinski sud u Beogradu, sledeći cilj je da nastavimo da usavršavamo mogućnosti AVP programa i da napravimo takvu infrastrukturu u prvoj polovini 2009. kako bi se omogućilo vršenje uvida iz drugostepenog suda u skenirana dokumenta iz predmeta prvostepenih trgovinskih sudova. Automatizacija trgovinskih sudova Srbije usmerena je ka kraćem trajanju postupaka pred sudovima, dostupnijoj pravdi, jačanju privrede Republike Srbije i stvaranju mogućnosti za nastavak domaćih i stranih ulaganja. Podsediću vas da smo iz Ministarstva pravde tokom prvih sto dana rade Vlade predvideli da će zaposleni u sedamnaest trgovinskih sudova Srbije od druge polovine 2008. godine raditi u AVP programu. Velikim angažovanjem svih na projektu ispunili smo postavljeni cilj. Ovom prilikom ističem da je Ministarstvo pravde pored projekta automatizacije trgovinskih sudova istovremeno radilo na pravljenju strategije automatizacije u okviru sveopšte reforme pravosuđa. U ovom periodu okončava se rad na izradi strategije Ministarstva pravde da standardizovane aplikacije pravosuđa Srbije uspešno uvedemo u reformisano pravosuđe Republike Srbije do 2012. godine.       Postavljeni cilj  se, sigurna sam, može efikasno ostvariti ako budemo imali podršku kao u ovakvom projektu», naglasila je ministarka  Malović. 

Predsednik Višeg trgovinskog suda Radomir Lazarević rekao je da nakon uvođenja AVP –a trgovinski sudovi «predstavljaju tehnološki najrazvijeniji deo sudstva Srbije».

On je podsetio da su svi prvostepeni sudovi već opremljeni AVP programom, koji će od danas i Višem trgovinskom sudu omogućiti uštedu vremena u radu sa predmetima.

Lazarević je izrazio očekivanje da će narednih mesec godina i sudovi opšte nadležnosti dobiti sličnu tehnologiju, kako bi čitavo sudstvo Srbije bilo povezano.

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero kazala je da će modernizacija trgovinskih sudova omogućiti bolju efikasnost u zaštiti prava privrednih subjekata u rešavanju sporova.

«To će doprineti povećanju domaćih i stranih investitora, a time i konkurentnosti domaće privrede na svetskom tržištvu», naglasila je ona.

Trgovinski sudovi, prema njenim rečima, imaju jednu od najznačajnijih uloga u procesu jačanja pravne sigurnosti «koji je osnovni preduslov u uključivanje zemlje u evropske i svetske ekonomske tokove», napomenula je Petrović Škero i dodala da «transparentnost u radu trgovinskih sudova smanjiće i mogućnost za eventualnu pojavu korupcije».

Direktor USAID-a u Srbiji Majkl Harvi kazao je da je automatizacija trgovinskih sudova jedan od najznačajnijih projekata koji je ta organizacija uradila u Srbiji.
On je istakao da je projekat od ključnog značaja za integraciju Srbije u Evropsku uniju.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ