Zajednička izjava Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja i Ministarstva pravde povodom Predloga zakona o tajnosti podataka - 26. oktobar 2009. godine

26.10.2009.

Zaštitnik građana u saradnji sa Ministarstvom pravde i Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti predložio je parlamentu da iz Predloga zakona o tajnim podacima izbriše član 40. kojim se Zaštitniku građana i Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti onemogućava pristup određenim tajnim podacima kada su im potrebni za vršenje kontrole i drugih ustavom i zakonom određenih poslova.
 
Ministarka pravde Snežana Malović potvrdila je da će, u ime predlagača, pred Narodnom skupštinom prihvatiti amandman ombudsmana koji istovremeno odražava i stav Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ali i stavove domaće stručne javnosti i stručnjaka Saveta Evrope.
 
Ograničenja za ombudsmana i poverenika koja je predložila  radna grupe za izradu zakona biće tim amandmanom brisana posle kritičke stručne rasprave koje su organizovale dve organizacije civilnog društva-Građanske inicijative i Centar za civilno-vojne odnose i pošto je dobijeno mišljenje stručnjaka Saveta Evrope.

Zakon o tajnim podacima koji je na dnevnom redu tekuće sednice Narodne skupštine na jedinstven način uređuje oblast određivanja, korišćenja i sprečavanja zloupotrebe tajnih podataka.


ZAŠTITNIK GRAĐANA

POVERENIK ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA                                                       

MINISTARSTVO PRAVDE
REPUBLIKE SRBIJE

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ