ŽRTVE TRGOVINE LjUDIMA DOBILE KUĆU

25.11.2011.

Beograd, 25. novembar 2011. - Ministarka pravde Snežana Malović i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić potpisali su ugovor po kom se privremeno oduzet objekat stečen kriminalom ustupa žrtvama trgovine ljudima.

Ministarstvo pravde je, imajući u vidu da je trgovina ljudima jedan od gorućih problema, odlučilo da za potrebe smeštaja žrtava ustupi taj objekat na korišćenje.

Ministarka pravde Snežana Malović je rekla da je trgovina ljudima jedna od najmonstruoznijih kriminalnih aktivnosti, kroz koju se zarađuje mnogo novca.

Ona je dodala da svetske statistike pokazuju da finansijska dobit od trgovine ljudima na godišnjem nivou iznose od tri milijarde do 60 milijardi dolara, što, prema njenim rečima, govori o raširenosti te pojave, ali i bogastvu koje se može steći kroz takvu vrstu kriminala.

"Mi kao država moramo snažno odgovoriti kriminalu i pružiti pomoć žrtvama", rekla je Malović dodajući da je objekat površine 400 kvadratnih metara, oduzet u postupku za korupciju.
Ona je rekla da se svake godine indetifikuje oko sto žrtava ovog zločina, od čega su 20 odsto naši državljani.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je ukazao na svetsku tendenciju porasta žrtava trgovine ljudima, navodeći da je od 2004. godine zabeležen i porast državljana Srbije koji su žrtve trgovine ljudima.

Ljajić je naglasio značaj ovakvog međuresorskog pristupa u rešavanju problema trgovine ljudima, navodeći da će ojačati kapacitete Službe i pružati zaštitu žrtvama, podršku njihovoj socijalnog reintegraciji i za samostalni život.

Kuća omogućava urgentni smeštaj, u njoj će se nalaziti i Služba za koordinaciju zaštite žrtava trgovine ljudima, a u nadležnosti je Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ